Новим виконувачем обов’язків директора Державного бюро розслідувань (ДБР) став Олексій Сухачов. Раніше він працював у Генпрокуратурі, однак під час атестації не склав іспит на знання законодавства та був звільнений.

Про призначення Сухачова «Слідству.Інфо» стало відомо з сайту ДБР.

У біографії Сухачова на сайті бюро зазначається, що він працював у Генпрокуратурі у 2017-2019 роках на посаді заступника начальника одного з департаментів. Та минулого року Олексія Сухачова звільнили за непроходження атестації — він не зміг скласти іспит на знання законодавства. Замість мінімальних 70 балів експрокурор зміг набрати лише 61.

Попри це, Олексій Сухачов є доктором юридичних наук та має звання Заслуженого юриста. Також він викладає в Університеті державної фіскальної служби кримінальне право.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАЗК заявляють про тиск із боку Держбюро розслідувань через Олександра Бабікова

Підтримка Сухачова ОАСКом

У липні, як повідомляє ProSud, Сухачов оскаржив своє звільнення в одіозному Окружному адмінсуді Києва. Серед аргументів судді було, зокрема, те, що кількість балів, яку прокурор отримав за результатами тестування, нібито не була належно аргументована. Також в ОАСКу зазначили про численні порушення при самому проведенні атестації — мовляв, не було достатньо доказів бездоганної репутації членів атестаційної комісії, а те, що прокурор підписав заяву про намір пройти атестацію, виявляється, є втручанням в його особисте життя.

Зазначимо, що суддя ОАСКу не лише ухвалив визнати звільнення Сухачова незаконним, а й присудив йому понад 1 мільйон гривень компенсації «за вимушений прогул».

Відповідно до біографії на сайті ДБР, після звільнення Олексій Сухачов працював у Службі зовнішньої розвідки, а влітку цього року успішно пройшов конкурс на посаду заступника директора бюро.

Інші суперечливі призначення в ДБР

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало про першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова. На цю посаду його призначили наприкінці січня 2020 року. Обрали Бабікова на спеціальному конкурсі, який оголосили 29 грудня 2019-го. Відтак претенденти мали на подання документів лише два робочих дні.

Як раніше встановило «Слідство.Інфо», Бабіков був адвокатом президента-втікача Віктора Януковича. При цьому саме ДБР відповідає за розслідування справ Януковича і проваджень щодо злочинів на Майдані загалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заступник голови ДБР Януковича «не захищав»

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився в Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім «Слідство.Інфо» дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду слідчі ДБР почали витребовувати в «прокурорів Майдану» матеріали провадження щодо нападу на Януковича.

Окрім цього, нещодавно Територіальне управління ДБР у Львові очолив Руслан Ляшко. Як і Олексій Сухачов, раніше він працював у Генпрокуратурі, однак не пройшов атестацію і був звільнений. Зараз він намагається оскаржити це рішення в Окружному адмінсуді Києва. Також у квітні 2018-го в Києві Ляшка затримали патрульні поліцейські за керуванням авто у стані алкогольного сп’яніння. При складанні адмінпротоколу він відмовився проходити тест на рівень алкоголю в крові та зухвало спілкувався з поліцейськими. Згодом за таку поведінку його покарала Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів.