$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+9° Київ +7° Варшава +12° Вашингтон

Комітет ВР закликав депутатів ввести спецперевірку для суддів

Ольга Коваль 22 Вересня 2020 13:28
Комітет ВР закликав депутатів ввести спецперевірку для суддів

Профільний комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект про обов'язок майбутніх суддів проходити спецперевірку.

Як повідомляє інформаційне управління апарату ВР, Комітет розглянув відповідний законопроект №3448 «Про внесення змін до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям закону «Про запобігання корупції».

Відповідно до закону, декларації кандидатів на посаду судді та члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів підлягають перевірці відповідно до ЗУ «Про запобігання корупції». Кандидати також повинні повідомляти про роботу в цих органах своїх родичів.

«Члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям закону «Про запобігання корупції» № 3448», - зазначено в повідомленні.

Раніш, в липні, в Окружному адміністративному суді Києва відбулися обшуки у справах Майдану під керівництвом НАБУ.

Того ж дня голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгену Абдулову і ще п’яти суддям, а також керівнику судової адміністрації Зеновію Холоднюку оголосили підозру. Їм інкримінують створення злочинної організації та захоплення влади.

Згодом НАБУ оприлюднило матеріали кримінального провадження проти очільника та суддів Окружного адмінсуду. Серед них є записи розмов Вовка про «захоплення влади».

Сам Вовк стверджує, що записи є сфальшованими, а підозру йому ніхто не вручав.

Вища Рада правосуддя відмовилась відсторонити голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.