Прогнози відновлення світової економіки значно покращилися / REUTERS

Прогнози міжнародних фінансових організацій і банків щодо відновлення світової економіки значно покращилися.

Читайте такожСвітова торгівля опустилася до рівня 2008 року - СОТ

Про це розповів генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital, президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала в ході конференції.

Відео дня

"Якщо порівняти очікування 3-4 місяці тому, то зараз очікування краще, не тільки у нас, але та у банків, міжнародних фінансових організацій. Всі покращують прогноз щодо падіння ВВП в поточному році й зростання в наступному", - сказав Фіала.

За його словами, Goldman Sachs прогнозує падіння економіки цього року на рівні -3,7%, а зростання наступного року на рівні 5%.

"Рівень світової економіки повернеться на докризовий рівень кінця 2019 набагато швидше. Якщо раніше відновлення очікувалося в останньому кварталі 2021 року-початку 2022 - го, то, за нинішніми прогнозами, світова економіка досягне докризового рівня в третьому кварталі 2021 року, економіка США - вже в другому кварталі", - зазначив Фіала.

Що стосується економіки України, компанія Dragon Capital змінила прогноз падіння української економіки в бік покращення - з -7,2% до -5,5% у 2020 році.

Фіала розповів, що в Україні, як та у світі, йде V-подібне відновлення. Зокрема, за його словами, зовнішній фон є дуже позитивним.

"Ціни на зерно і руду відновилися, Україна вперше за багато років має профіцит поточного рахунку платіжного балансу. Набагато швидше відновився внутрішній попит, роздрібні продажі за 8 місяців зросли на 6%, ми очікуємо +6 - +8% до кінця року. Це означає, що і зарплати почали потихеньку зростати, відновлюється споживчий попит", - підкреслив Фіала.

Основним ризиком для економіки президент ЄБА назвав другу хвилю коронавірусу. За словами Фіали, якщо ця хвиля призведе до зростання госпіталізації та смертей, це може змусити політиків призупинити економіку і ввести локдаун, як це недавно зробив Ізраїль.

"Так виглядає, що політики до цього не готові. Рівень смерті зараз істотно нижче, ніж був навесні, і ми наближаємося до вакцини", - додав Фіала.

Що цьому передувало

  • Кабінет міністрів у липні затвердив оновлений макроекономічний прогноз на найближчі три роки, згідно з яким падіння валового внутрішнього продукту України у 2020 році становитиме 4,8%.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує, що у 2021 році зростання валового внутрішнього продукту України складе 4,6%, а у 2022 і 2023 роках – 4,3 і 4,7% відповідно.