Площа арктичного льодового покриву скоротилася до 40-річного рекорду

Площа арктичного льодового покриву скоротилася до 40-річного рекорду

Підвищення температури скорочує арктичний морський лід, що веде до посилення потепління в регіоні

Площа арктичного льодового покриву скоротилася до 40-річного рекорду
фото Shutterstock

Вчені оголосили, що через підвищення температури в Арктиці площі льодового покриву, який вкриває полярний океан, в цьому році зменшилися до другого рекорду за останні чотири десятиліття, це ще одна ознака того, як кліматична криза швидко трансформує регіон, передає The Guardian.

За словами дослідників з Національного центру даних щодо снігу і льоду (NSIDC), супутники зафіксували в цьому році мінімум морського льоду обсягом 3,74 млн кв. км 15 вересня. Це другий раз, коли ця площа була нижчою 4 млн кв. км за 40 років спостережень.

Рекордний мінімум в 3,41 млн кв. км було досягнуто в 2012 році після того, як циклонний шторм зруйнував великі площі льоду.

За даними NSIDC, в цьому році танення було особливо швидким в період з 31 серпня по 5 вересня через наплив теплого повітря з Сибіру. Швидкість танення льоду протягом цих шести днів була вищою, ніж в будь-який інший рік за всю історію спостережень. Зазначається, що сибірська спека була б неможливою без змін клімату, викликаних діяльністю людини.

Як пише видання, коли арктичний морський лід зникає, залишаються відкритими ділянки темної води. Вони поглинають сонячну радіацію, а не відбивають її назад в атмосферу – цей процес посилює потепління і допомагає пояснити, чому температури в Арктиці за останні 30 років зросли більш ніж вдвічі швидше, ніж в решті світу.

Нагадаємо, через аномальне потепління цього року вперше зафіксовані пожежі за Полярним колом.

Також повідомлялося, що в Арктиці зафіксували рекордну температуру +35 С.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло