Шмигаль взяв участь у відкритті відреставрованих пам’яток Львівської політехніки

Шмигаль взяв участь у відкритті відреставрованих пам’яток Львівської політехніки

Фото
Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, перебуваючи у Львові з робочим візитом, відвідав урочисте відкриття відреставрованих залів НУ «Львівська політехніка», які є пам’ятками архітектури світового рівня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Ці зали за свої півтори сотні років бачили тисячі подій, бачили тисячі історичних видатних постатей. І сьогодні ми бачимо стіни цієї зали такими, якими їх бачив засновник. Дякую пану ректору, який став ініціатором такої реставрації. Дякую тим реставраторам, які долучилися власною працею до цього процесу. І бажаю Львівській політехніці оновлюватись і процвітати. Адже це справді краща технічна школа Східної Європи», — сказав Прем'єр-міністр.

Упродовж кількох років у НУ «Львівська політехніка» реставрували дві найкрасивіші зали головного корпусу: Актову залу, а також читальну залу старої бібліотеки, яка тепер носитиме ім'я її творця — першого ректора університету Юліана Захарієвича.

Шмигаль відвідав НУ "Львівська політехніка"/ Фото: Телеграм прем'єр-міністра

Ректор Національного університету Юрій Бобало зазначив, що «Львівська політехніка», яка знаходиться і центрі Львова, повинна бути включена в туристичні маршрути міста. Науковці кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Інституту гуманітарних і соціальних наук університету розробляють екскурсійний маршрут найцікавішими місцями Львівської політехніки, серед яких, звичайно, будуть і ці відреставровані зали.

Читайте також: Шмигаль: Найближчим часом представимо стратегію розвитку України до 2030 року

«Сьогодні ми відкриваємо після реставрації два прекрасних зали. Особливість цього дійства полягає в тому, що перше, — реставрація цих залів відбулася без залучення бюджетних коштів. По-друге, реставрація зробила можливим те, що будівлі Львівської політехніки і все, що пов’язане з Львівською політехнікою, були внесені в список ЮНЕСКО. По-третє, реставрація цих двох залів здійснювалася студентами, аспірантами, докторами Львівської політехніки», - сказав ректор.

Також Прем’єр поспілкувався з студентами Львівської політехніки.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, свою зустріч Шмигаль розпочав зі вступного слова про проблеми екології України та їх вплив на економічний розвиток держави.

«Є опитування однієї з незалежних міжнародних асоціацій, «Чому люди їдуть з України?», однією з причин є екологія. Зараз держава інтенсивно над цим працює і заохочує долучатися молодь. Екологічна ситуація безпосередньо впливає на економіку, цими проблемами треба займатися і вони дадуть нам іншу якість життя, як вам так і вашим дітям», - сказав Шмигаль.

Опісля студенти мали можливість поставити Прем’єру запитання. Найбільше їх цікавили дії уряду в економічний площині: чи вдасться державі подолати кризу, чи достатнім є затверджений бюджет на 2021, які кроки було зроблено для підтримки бізнесу в час пандемії та ін.

Зокрема, відповідаючи на запитання Шмигаль зазначив, що помірне зростання економіки в державі вже почалося і Україна доволі впевнено пройшла кризу, дивуючи при цьому навіть міжнародних партнерів.

«З бюджетною частиною все добре. Цього року дефіцит 7,5%, близько 298 млрд грн. Наступного року ми плануємо 6%, але наразі з МВФ ведемо переговори, щоб його трошки зменшити» - сказав він.

Він додав, що без кредитного ресурсу не можливо зробити прорив в економіці.

Читайте також: Накопичувальну пенсійну систему планують вводити з наступного року – Шмигаль

«Гроші будуть вкладатися в інфраструктуру, бо якщо буде хороше сполучення, прийдуть інвестори, які в основному потребують швидкої логістики. Будуть інвестори – будуть робочі місця, спокій і впевненість. Ви, зокрема, як молоді люди, зможете відчути стабільність», - наголосив Прем’єр-міністр.

Зазначається, що реставраційні роботи в головному корпусі університету є частиною програмних робіт із внесення комплексу будівель Львівської політехніки як унікального архітектурного ансамблю однієї з перших вищих технічних шкіл Європи, зі збереженими історичними будівлями та їх інтер'єрами, до Списку об'єктів Світової cпадщини ЮНЕСКО, шляхом розширення номінаційного подання Львова з 1998 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-