BAFTA кардинально переглянула свої правила \ фото REUTERS

Британська академія кіно і телевізійних мистецтв (BAFTA) внесла більше сотні змін до правил з метою «збільшення різноманітності» серед номінантів на кінопремії, які щорічно вручає ця організація. 

Читайте такожЦеремонію вручення премії BAFTA в 2021 році перенесено

Що змінила BAFTA

  • Академія переглянула правила голосування у всіх основних категоріях
  • Збільшила кількість фільмів, які будуть номінуватися в декількох категоріях
  • Обмежила можливості дистрибуторів просувати свої проекти, щоб зрівняти шанси для стрічок з різними бюджетами
  • BAFTA включить до своїх лав 1000 нових членів, вибравши їх з "малопредставлених категорій населення", тобто різних меншин.

Як проходитиме голосування BAFTA

Головне нововведення полягає в тому, що голосування за всі нагороди тепер буде проходити в три етапи. При цьому всі голосуючі члени академії будуть зобов'язані подивитися всі фільми з "довгого списку" номінантів до початку другого туру. Для цього їм буде надано більш тривалий період часу, а фільми будуть доступні для онлайн-перегляду на новому інтернет-порталі Bafta View. Також буде змінено порядок голосування за головну нагороду - «Кращий фільм».

Відео дня

Крім того, всі члени академії з правом голосу повинні будуть пройти спеціальний тренінг, спрямований на підвищення усвідомленості, і взяти участь в анкетуванні з метою збору статистики про вік, гендерну та етнічну приналежність, щоб можна було зробити висновки про те, які групи населення як і раніше недостатньо представлені серед британських кіноакадеміків, повідомляє kommersant.

BAFTA збільшує кількість номінантів

Кількість номінантів у категорії "Кращий британський фільм" складе десять (проти нинішніх шести). Кількість номінантів у кожній з чотирьох акторських категорій, а також у категорії «Кращий режисер» збільшується до шести. В останньому випадку номінантів обиратимуть з 20 претендентів, половину з яких, як впевнена академія, складатимуть жінки. Студії відтепер більше не зможуть висувати одних і тих же акторів на премії за головну роль і за роль другого плану, щоб не обмежувати кількість претендентів у цих номінаціях.

Чому BAFTA переглянула правила

Зміни стали результатом масштабного дослідження, яке BAFTA організувала як відповідь на скандал, що вибухнув, коли були оголошені номінанти на премії 2019 року (ці нагороди вручалися на початку цього року). Тоді академія піддалася жорсткій критиці за те, що в акторських номінаціях були представлені виключно білі претенденти, а серед номінантів-режисерів не було жодної жінки. 

Як "Оскар" змінив свої правила

Американська кіноакадемія мистецтв також змінила правила "Оскара". Тепер на премію "Оскар" не будуть допускати фільми без участі темношкірих і представників ЛГБТ. Йдеться про номінацію "Кращий фільм". Щоб фільм переміг у даній номінації, він повинен відповідати декільком критеріям.