На кордоні між Сербією і Косово може з’явитися озеро Трампа

На кордоні між Сербією і Косово може з’явитися озеро Трампа

Обидві країни погодилися на пропозицію назвати так спірне водосховище

На кордоні між Сербією і Косово може з’явитися озеро Трампа
фото DR

Сербія і Косово досягли угоди назвати на честь Трампа водосховище, яке стало предметом територіальної суперечки, передає france24.com.

Озеро, про яке йде мова, являє собою 24-кілометрову ділянку води, що перетинає кордон колишніх ворогів Сербії і Косово. Обидві країни заявляють про свої права на водойму і мають для неї різні назви: Уджман в Косово і Газіводе в Сербії.

У четвер на косовській стороні водосховища з'явився величезний банер з написом «Озеро Трампа», а ще один висів над мостом з вдячністю Трампу за «встановлення миру» після недавніх угод між Косово і Сербією за посередництва США.

Прем'єр-міністр Косово Авдулла Хоті написав у Твіттері, що він «вітає» пропозицію перейменувати водойму в «озеро Трампа» на честь «історичної угоди про нормалізацію економіки», підписану в Білому домі на початку вересня.

Угоди включали в себе зобов'язання провести техніко-економічне обґрунтування «спільного використання» озера.

За словами радника Трампа Річарда Гренелла, який вів переговори щодо угод, ідея назвати озеро на честь Трампа спочатку була жартом, але «обидва лідери вхопилися за неї», розповів він.

Озеро є важливим джерелом питної води для більш ніж третини 1,8-мільйонного населення Косово і джерелом охолодження для вугільних електростанцій, які виробляють майже всю електроенергію в Косово.

Сербія, яка досі не визнає незалежність своєї колишньої провінції, вважає озеро своєю власністю.

На початку вересня сталася історична подія: Сербія і Косово домовилися про нормалізацію економічних відносин.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло