Санкції США проти "Північного потоку-2" захистять Європу, а не нашкодять їй / фото gazprom.ru

Відносини США з європейськими союзниками впродовж останніх років були не найкращими. Й ідей, як все можна було б виправити, не бракувало. Манера ставитися до союзників як до належного і публічно їм докоряти з'явилася раніше, ніж адміністрація Дональда Трампа почала працювати.

Однак, можна справедливо сказати, що Вашингтон "пробив нове дно", коли оголосив про виведення військ з Німеччини.

Читайте такожSueddeutsche Zeitung: "Північний потік-2" розриває Німеччину навпілПро це в статті для організації Morning Consult пишуть екс-помічник міністра оборони США Дебра Каган і колишній американський посол в Україні Джон Гербст. Вони зауважують, що пошкоджені союзи навряд чи можна полагодити випадковими ідеями. Адже вони лише прикриють реальну проблему й при цьому дадуть Москві карт-бланш на шкідливу поведінку.

Відео дня

Але це саме те, що багато хто пропонує зробити в питанні російського газопроводу "Північний потік-2". Цю ГТС автори називають "останнім пострілом", який дозволить Росії домінувати на газовому ринку Європи впродовж багатьох років.

Під виглядом захисту Німеччини від будь-яких подальших конфліктів зі США, коментатори й експерти вишикувалися в протесті проти нових санкцій Конгресу, покликаних не дозволити Росії добудувати "трубу". Але санкції проти "Північного потоку-2", які підтримують обидві партії, спираються на факти нещодавньої історії, в якій Росія погано поводилася в Україні й інших країнах Євразії.

Читайте такожПомпео заявив, що США створюють коаліцію для боротьби з "Північним потоком-2"Але йдеться не про ситуацію в дусі "ми проти них". Генеральний суд ЄС постановив: той факт, що Росія володіє як газопроводом, так і газом для доставки через нього, суперечить європейським антимонопольним правилам. Навіть німецький енергетичний регулятор Bundesnetzagentur відкинув клопотання "Газпрому" про виключення для нього з антимонопольних правил і законів. Всі ці перешкоди, як і багато інших речей в ЄС і США, - це виклики для російського президента Володимира Путіна.

Адвокати ідеї дозволити Берліну добудувати "Північний потік-2" не хочуть звертати увагу на один критично важливий факт. Їхня позиція розв'язує руки Путіну для подальшого наступу проти України. Не варто забувати, що для Росії не достатньо вторгнення й окупації частини української території. Путін хоче завдати довгострокових економічних страждань Україні. Саме для цього він будує "Північний потік-2" і "Турецький потік".

Багато хто купився також на твердження Путіна, що США нібито обклали російські трубопроводи санкціями, щоб змусити Європу купувати більше американського зрідженого газу. Але американський газ вже продається багатьом країнам Європи. Його купують країни-учасниці ЄС і Туреччина. Росія б хотіла витіснити всіх конкурентів з цього ринку. Але це стосується не лише США.

Читайте такожПрем'єр Польщі попередив стосовно небезпеки завершення "Північного потоку-2"Москва вже контролює близько 40% європейського ринку газу. І ця частка зросте після завершення "Турецького потоку". Коли до нього приєднається ще й "Північний потік-2", майже 70% викопного палива Росії буде продаватися виключно на європейському ринку. Політичні й економічні наслідки обох ГТС будуть величезними.

Попри угоду про транзит на п'ять років, які Москва і Київ підписали торік, російські поставки через українську територію вже суттєво скоротилися. Потік російського газу в Болгарію і Південно-Східну Європу раніше проходив через Україну й Румунію. Але тепер цей газ надходить через Туреччину в Болгарію, а далі в Сербію й Угорщину. Це виливається у масивне скорочення транзиту через ГТС Білорусі й України. Тож Путін вже досяг своєї мети.

Німеччина імпортує третину свого газу з Росії. Але на тлі скорочення виробничих потреб і переходу на відновлювані джерела енергії німецьке споживання газу навряд чи буде рости. Лише невеликий відсоток газу, який буде надходити через "Північний потік-2", призначений для Німеччини. Решта об'ємів буде транзитуватися в інші європейські країни.

Читайте такожВ Австрії та України різні погляди на будівництво "Північного потоку-2" - канцлерНавряд чи хтось буде виступати проти відновлення критично важливих відносин з союзниками. Але досягти цієї мети, дозволяючи Путіну поширювати шкідливий російський вплив у Європі, - це не найкращий спосіб зробити це. Залежність від Росії дорого коштувала європейцям. І Росія, на відміну від тих, хто протестує проти американських санкцій, добре знає, що "Північний потік-2" - це не просто ділова угода.

Але ситуація, схоже, починає змінюватися. Багато політиків у Німеччині, які тривалий час виступали проти ГТС, а також ті, хто змінив свою точку зору на неї, разом з чиновниками ЄС почали визнавати, що єдина країна, яка отримає вигоду від "Північного потоку-2" - це Росія. Зміцнюється консенсус, що Європа повинна знайти спосіб висловити обурення, яке буде мати реальні наслідки. І зупинити "Північний потік-2" - це саме такий спосіб.

Санкції проти "Північного потоку-2"