$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+9° Київ +12° Варшава +11° Вашингтон

У США провели експеримент, чи можна прожити без поліції

Олег Бесараб 25 Вересня 2020 19:25
У США провели експеримент, чи можна прожити без поліції

У США на тлі протестів проти поліцейського насильства після вбивства чорношкірого Джорджа Флойда в Міннеаполісі ліві активісти цього міста вирішили втілити в життя ідею про скасування поліції.

Як пише журнал Harper's Magazine, на тлі закликів скоротити або взагалі розпустити поліцію ліві активісти з Міннеаполіса зайняли місцевий готель і організували там безкоштовний притулок для бездомних. За їхнім задумом, на його базі повинна була виникнути самоврядна комуна, члени якої самі можуть запобігти насильству. Вони переконали підтримати починання власника місцевого готелю «Шератон», туди заселилися близько 400 постояльців і приблизно 150 волонтерів, серед яких були, зокрема, прихильники демократичного соціалізму і учасники Католицького робітничого руху. Готельний ресторан перетворили в буфет з безкоштовною їжею і напоями, організували медичний пункт в конференц-залі. На стінах висіли портрети Джорджа Флойда - з ним деякі постояльці були знайомі: він працював охоронцем в найбільшому міському притулку для бездомних. Гроші на притулок збирали через сайт GoFundMe. На проект пожертвували близько 100 тисяч доларів.

Творці притулку сподівалися сформувати в «Шератон» саморегульоване співтовариство без ієрархії. Також комуна мала стати місцем, вільним від поліції, передбачалося, що її члени в силах самі запобігти насильству. В готелі сформували внутрішній загін охорони.

https://twitter.com/maxnesterak/status/1271186315476860928?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1271186315476860928%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fmeduza.io%2Ffeature%2F2020%2F09%2F25%2Faktivisty-iz-minneapolisa-prevratili-pustoy-otel-v-kommunu-dlya-bezdomnyh-gde-net-politsii-mnogie-byli-v-vostorge-ot-eksperimenta-no-prodlilsya-on-nedolgo%3Futm_source%3Dtelegramutm_medium%3Dliveutm_campaign%3Dlive

Однак експеримент закінчився вже через десять днів після того, як комуна перетворилася на суміш борделю з наркопритоном. Спочатку в ній з'явилися наркодилери, потім почали розбігатися волонтери, налякані розгулом насильства і побачивши, що мешканці готелю відкрито приймають наркотики і займаються секс-роботою. Потім була масштабна бійка. Потім пожежа на парковці, смерть від передозу - і власник готелю подзвонив в поліцію з проханням виселити комуну. Поліція відмовилася, пославшись на введений на час коронавірусу мораторій на виселення. Тоді отельер заблокував карт-ключі від номерів і зажадав від організаторів експерименту 100 тисяч доларів компенсації - за десять днів готель був зруйнований, пограбований і перетворився на смітник.

Нагадаємо, 25 травня у Міннеаполісі поліція затримала 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда за спробу розплатитися в магазині купюрою, яка продавцям здалася фальшивою. Один з поліцейських притиснув чоловіка до асфальту і надавив коліном на горло. Пізніше Флойд помер у лікарні.

Інцидент спровокував численні протести по всій країні. У Вашингтоні поблизу Білого дому впровадили комендантську годину і вивели на вулицю Національну гвардію.

Президент США Дональд Трамп закликав губернаторів усіх штатів розгорнути Нацгвардію для придушення протестів, інакше уряд США задіє Збройні сили. Втім, пізніше глава Білого дому передумав застосовувати військо проти мітингувальників.