Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Євросоюз — не банкомат»: що сказав глава дипломатії ЄС після першого візиту в Україну

Президент Володимир Зеленський (ліворуч) та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на зустрічі в Києві, 22 вересня 2020 року
Президент Володимир Зеленський (ліворуч) та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на зустрічі в Києві, 22 вересня 2020 рокуОфіс президента

Глава європейської дипломаті Жозеп Боррель завершив свій перший офіційний візит до України. За його підсумками він наголосив на важливості продовження реформ, боротьбі з корупцією і пожалівся на вплив олігархів.

Про це йдеться в прес-релізі на сайті представництва ЄС в Україні.

Боррель наголосив, що Євросоюз залишається найпотужнішим партнером України, а угода про асоціацію є найбільш всеосяжною угодою, що її ЄС має з будь-якою країною з-поза меж союзу.

«Відтоді Україна отримала від Євросоюзу 14 мільярдів євро, що є безпрецедентним рівнем підтримки. З 2007 року Європейський інвестиційний банк профінансував 43 проекти в Україні на суму у 6,45 мільярда євро», — нагадав він.

Попереду багато роботи

Боррель розповів, що під час спілкування з президентом Володимиром Зеленським наголосив, що ЄС — не благодійна організація і не банкомат.

«Найкращим способом підтримати Україну для нас — це допомогти у реформуванні країни. Але лише українці власноруч можуть втілити ці реформи. Найкращим способом стабілізувати наш регіон сусідства є стабільна, заможна і демократична Україна», — каже очільник європейської дипломатії.

Сповільнення реформ

Жозеп Боррель зазначив, що пандемія коронавірусу завдала значної шкоди економіці України, але проблеми країни не тільки у COVID-19. Він зауважив, що після перемоги Зеленського на виборах і обрання нового парламенту нова влада у «турборежимі» ухвалила реформи, «які довго буксували на місці».

«Проте, на думку багатьох оглядачів, останнім часом темпи реформ сповільнились, зокрема виконання зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію. Зміна уряду на початку березня та звільнення реформаторів стали тривожними сигналами щодо готовності протистояти корупційним інтересам», — йдеться в заяві.

Водночас глава дипломатії ЄС вважає, що Зеленський «продовжує залишатись джерелом надії» — громадяни все ще очікують, що він втілить свої обіцянки щодо реформ та змін, з огляду на які він був обраний.

Антикорупціонери

Боррель окремо загадав про громадську організацію «Центр протидії корупції» і її керівника Віталій Шабуніна, зокрема й те, що йому намагались спалити будинок.

«Ці сміливі громадяни йдуть на особистий ризик у боротьбі проти корупції», — зазначив вн.

Олігархи

«Нам також прикро, що досі не було відкрито кримінальне провадження у справі ПриватБанку щодо шахрайства на суму у понад 5 мільярдів доларів (йдеться про виведення цих грошей Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим — ред.). Олігархи досі зберігають значний вплив», — наголосив Боррель.

Як приклад впливу олігархів він навів їхній величезний вплив на національні телеканали.

«Свобода інформації є киснем демократії, а незалежні медіа мають вирішальне значення в зусиллях України щодо забезпечення стійкого інформаційного простору та активного громадянського суспільства», — підкреслив очільник європейської дипломатії.