Уряд Польщі домовився з профспілками закрити всі вугільні шахти до 2049 року

Уряд Польщі домовився з профспілками закрити всі вугільні шахти до 2049 року

До цього кілька днів гірники страйкували під землею

Уряд Польщі домовився з профспілками закрити всі вугільні шахти до 2049 року
фото Shutterstock

Уряд Польщі уклав угоду з профспілками про поступове закриття своїх вугільних шахт до 2049 року, передає Польське радіо.

Польща виробляє більшу частину електроенергії з вугілля і є єдиною державою Європейського союзу, яка не зобов'язалася бути вуглецево нейтральною до 2050 року.

Віце-міністр державних активів Артур Собонь та голова сілезько-домбровського відділення профспілки «Солідарність» Домінік Кольож повідомили, що досягнуто порозуміння в справі довгострокової моделі трансформації польської гірничої галузі.

Це означає, що протести шахтарів, які вже кілька днів страйкують під землею, закінчується. Відповідно до угоди, останню шахту кам’яного вугілля в Польщі мають закрити в 2049 році.

Попри плановане закриття шахт, уряд гарантуватиме гірникам зайнятість аж до їхньої пенсії, а якщо це неможливо – передбачено соціальну допомогу.

Віце-міністр Артур Собонь наголосив, що досягнута домовленість визначить напрямок чесних перетворень у польській гірничій галузі: «Польща йде своєю дорогою, враховуючи власну специфіку; ми йдемо згідно з політикою в Європейському Союзі».

Переговори між урядом і гірниками тривали від останнього вівторка. Обидві сторони погодилися, що повний текст угоди оприлюднять ще в п’ятницю, 25 вересня, ввечері. Зміст угоди має бути переданий Європейській комісії.

Як повідомлялося, уряд Німеччини уклав угоду з вугледобувними регіонами країни про припинення використання вугільної енергії до 2038 року в обмін на компенсацію і пільги на суму 40 млрд євро.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло