Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

13-річного нігерійця засудили за богохульство. Директор музею Аушвіц хоче відбути місяць у в’язниці замість нього

У Нігерії 13—річного хлопця засудили до 10 років ув’язнення через те, що в суперечці з другом він нешанобливо відгукнувся про бога. Після цього 120 людей із усього світу звернулися до президента Нігерії з проханням відбути покарання замість хлопця, серед них — і директор музею Аушвіц—Біркенау в Польщі.

Про це пише BBC.

Суперечка між 13-річним хлопцем і його другом сталася ще в серпні у штаті Кано на півночі країни. Там переважає мусульманське населення й існує система шаріатських судів, які здійснюють судочинство відповідно до законів ісламу паралельно із світським законодавством.

Через богохульські вислови хлопця засудили до 10 років позбавлення волі. Його адвокат подав апеляцію на рішення суду, але дати її розгляду досі не знає. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) уже закликав владу Нігерії невідкладно переглянути рішення суду.

Після цього до президента країни Мухаммаду Бухарі відкрите звернення направив Пйотр Цивінскі, директор Державного музею Аушвіц-Біркенау, що в Польщі. У листі він просить розділити ув’язнення хлопця серед 120 волонтерів по всьому світу — він також входить до їхнього числа.

« Що б хлопець не сказав, через свій вік він міг повністю не усвідомлювати сказаного й бути готовим нести за це відповідальність. Не слід через це позбавляти його юності й можливостей та піддавати фізичній, емоційній та освітній стигматизації до кінця його життя », — йдеться у зверненні Цивінскі.

Президент Нігерії поки не прокоментував звернення директора музею. Як відзначає BBC, ця установа рідко коли втручається в подібні випадки.

Шаріатський суд? У Нігерії?

У 12 із 36 нігерійських штатів (передусім розташованих на півночі країни) живе передусім мусульманське населення. Тому там діє система шаріатських судів, які ухвалюють рішення відповідно до системи ісламського права (шаріату).

У межах цієї системи розглядаються цивільні та кримінальні справи, в яких фігурують мусульмани. Там також існує свій апеляційний суд; крім того, рішення шаріатського суду можна оскаржити у Верховному суді.

Якщо справа стосується мусульманина й немусульманина, останній має право вирішити, в якому суді слухати справу — шаріатському чи звичайному.

Шаріатський суд може винести такі покарання, як побиття батогами, ампутація кінцівки чи страта, додає BBC.