Верховна Рада України / фото УНІАН

Китайські інвестори авіабудівного АТ «Мотор Січ», звернулися до депутатів Верховної Ради з офіційним листом, в якому міститься прохання створити тимчасову слідчу комісію і припинити державне рейдерство, яке виражається в протизаконному блокуванні їм доступу до підприємства. До документа додано повний текст повідомлення про початок інвестиційного спору, раніше направленого в Мін'юст та іншим органам влади України, юридичний висновок європейського юридичного бюро про невідповідність кримінальних справ по «Мотор Січ» правовим нормам ЄС, результати науково-експертної оцінки українських вчених-економістів, що свідчать про фінансове і ринкове становище АТ, яке стрімко погіршується.

Текст листа китайських інвесторів до депутатського корпусу ВРУ у своєму відеоблозі оприлюднив Олександр Дубінський, народний депутат, заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Документ був направлений всім 423 нардепам IX скликання, парламентському комітету з питань правоохоронної діяльності та тимчасовій спеціальній комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів.

Китайські інвестори АТ «Мотор Січ» повідомляють, що змушені звернутися саме до Верховної Ради України тому, що за останні роки виконавча і судова гілки української влади повністю себе дискредитували. І просять нардепів втрутитися і припинити безпідставний тиск з боку держорганів, а також допомогти державі Україна уникнути збитків у розмірі $3,5 млрд., які вони як інвестори мають намір стягнути в якості компенсації в рамках інвестиційного спору у міжнародному арбітражі.

Відео дня

Автори листа до ВРУ, серед яких відомий китайський підприємець Ван Цзін звертають увагу парламентаріїв на наступні факти: 1) акції АТ не належать державі ще з 2000 р.; 2) з 2015 р. АТ «Мотор Січ» виключено зі списку стратегічних підприємств; 3) у травні 2017 р. тодішній віце-прем'єр Степан Кубів при особистій зустрічі запевнив китайських інвесторів у всебічній підтримці Україною їх співпраці з АТ «Мотор Січ».

Тому китайські інвестори «Мотор Січі» з подивом зустріли звістку про відкриття за ініціативою СБУ кримінального провадження - всього через 2 місяці після зустрічі з Кубівим. Вони підкреслюють, що приймали рішення про інвестиції в приватне АТ «Мотор Січ», знаючи, що на момент покупки акцій не було ніяких законодавчих обмежень на інвестиційні угоди з акціонерами підприємства. На підтвердження цього в документі, в тому числі, наведено зроблену вже в 2018 р. прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом публічну заяву: «Це на 100% приватна компанія, і мені більше додати до цього нічого. Всі питання вирішує менеджмент самої компанії і власники».

Китайські інвестори вважають, що єдиною метою активності СБУ було отримання фінансових вигод певними особами, що діють від імені держави. «Ситуація прояснилася в кінці 2017 року, коли певні особи від імені керівництва України в ультимативній формі повідомили нашим представникам, що ми зможемо фактично вступити в свої права акціонерів АТ «Мотор Січ» тільки в тому випадку, якщо забезпечимо безкоштовну передачу Україні в особі концерну «Укроборонпром» 25% акцій АТ «Мотор Січ» і 100 млн доларів. А арешти і заборони були накладені судом виключно щоб підтвердити серйозність ультиматуму і змусити нас погодитися на такі умови», — розповіли деталі події у зверненні до депутатів китайські інвестори «Мотор Січ».

У підсумку протягом 3-х років китайські акціонери «Мотор Січ», що інвестували в цей актив близько $1 млрд.дол., не можуть отримати доступ до управління підприємством, не мають можливості його розвивати і отримувати дивіденди. Дії української влади вони розцінюють як держрейдерство і спробу експропріації інвестицій всупереч чинній між нашими країнами Угоді про захист інвесторів.  Тому у своєму зверненні до народних депутатів України вони висловлюють надію, що Верховна Рада докладе всіх зусиль для припинення свавілля.  «Ми просимо ініціювати створення слідчої комісії у ВР і таким чином захистити десятки тисяч працівників «Мотор Січі» від звільнення, а також зберегти державі $3,5 млрд., які в іншому випадку Україна буде зобов'язана виплатити», — резюмують китайські інвестори АТ «Мотор Січ» своє звернення до депутатського корпусу ВРУ.

Таємницю і подробиці схеми блокування «Мотор Січі» Олександр Дубінський описав у відео, яким супроводив документ «У 2017 році беззмінний директор «Мотор Січ» Богуслаєв нібито продає завод китайцям, отримує від них майже $750 млн. Отримавши від китайців передоплату за завод, Богуслаєв віддавати його не хоче, а хоче китайців кинути і продовжувати поставки вертолітних двигунів в РФ, — розкрив він. - Щоб зберегти завод і не віддавати його, отримавши завдаток, Богуслаєв йде в СБУ і за «частку малу» домовляється, щоб Служба безпеки заблокувала угоду». Заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики вважає, що ситуація навколо «Мотор Січі» - «додаткова мотивація для президента Зеленського, і Кабінету Міністрів, щоб «інвестняні» таки запрацювали».