Bloomberg: Кремль побоюється перемоги Байдена на виборах президента США. Це означатиме нові санкції та антиросійську коаліцію Заходу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Bloomberg: Кремль побоюється перемоги Байдена на виборах президента США. Це означатиме нові санкції та антиросійську коаліцію Заходу

Tom Grimbert / Unsplash

Кремлівські аналітики та Рада безпеки Росії понаднормово працюють над стратегією на випадок, якщо президентом США стане демократ Джо Байден. Занепокоєна можливістю його перемоги, Росія намагається визначити, як Білий дім без Трампа вплине на її становище у глобальній політиці.

Про це пише Bloomberg.

Перемога демократичного кандидата може означати для Кремля перенесення парламентських виборів на весну 2021 року через можливість нових санкцій, як повідомило виданню джерело, близьке до керівництва Росії. Наразі США вже в курсі, що Кремль втручається в їхню передвиборчу кампанію.

За свідченням високопосадового джерела з розвідки Великої Британії, американська політика настільки поляризувалася, що російське втручання не зіграє великої ролі. Тим не менше Росія активно працює над приниженням постаті Байдена та розколом політичної арени США, зазначили в ФБР.

За словами колишнього радника Кремля, політтехнолога Гліба Павловського, російське керівництво не скидає з рахунків Трампа.

«Неясно, яку саме допомогу вони можуть запропонувати Трампу, але вони надаватимуть її, допоки це не спровокує великий скандал. Вони не хочуть запустити ефект бумеранга», — сказав Павловський.

Президент США спрощує задачу Росії власним інформаційним фронтом, зокрема твердженнями про те, що голосування поштою, необхідність якого демократи пояснюють пандемією коронавірусу, призведе до масштабних фальсифікацій. Кремлівська пропаганда розвиває цю тему.

Російське керівництво заперечує втручання. Зокрема, 25 вересня Путін запропонував США та Росії обмінятися гарантіями невтручання у вибори, а також закликав відновити співпрацю з питань кібербезпеки. При цьому в Кремлі вважають, що «русофобія» американської еліти залишиться незалежно від того, хто сидітиме в Білому домі.

Трамп заявив, що поштове голосування та Китай є більшими загрозами для Америки, ніж Росія. Байден обіцяє змусити Росію заплатити за втручання у вибори та називає цю державу опонентом.

Також перспективи охолодження російсько-американських взаємин посилюються напругою з боку Німеччини та Франції, які звинувачують Кремль в отруєнні опозиціонера Олексія Навального. Західні санкції вже призвели до падіння курсу рубля до найнижчих показників з квітня.

«Якщо Байдена оберуть, ми зіткнемося з консолідацією Заходу на антиросійській платформі», — заявив голова заснованої Кремлем Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов.

Російська неприязнь до демократичного кандидата бере початок від його візиту до Москви в 2011 році, коли він був віцепрезидентом США. Тоді Байден заявив Путіну, що той не повинен знову балотуватися в президенти — цю образу пам’ятають досі, про що відомо зі свідчень кремлівського джерела видання.

До того ж Росія намагається повернути ситуацію проти Вашингтону після десятиліть того, що її керівництво вважало грубим втручанням у свою політику.

Проте Facebook та інші соцмережі зайняли активну позицію для припинення дезінформації та видалення акаунтів, пов’язаних із Кремлем. Перед тим Держказначейство США запровадило санкції проти українського депутата Андрія Деркача, якого вважає російським агентом впливу на вибори.

Наразі американські експерти вважають, що в росіян мало причин для припинення своїх операцій впливу на США, і в той же час Кремль стикається з відсутністю єдиного бачення своєї стратегії та голосами проти продовження «брудної гри», яка може призвести до непередбачуваних наслідків.

На переконання колишньої директорки Ради нацбезпеки США Фіони Гілл, результати втручання у вибори 2016 року перевершили всі кремлівські очікування, оскільки однополярний світ на чолі зі США отримав удар. З іншого боку, ставки в цій грі надто високі, і майбутнє російсько-американських взаємин цілком залежить від того, хто переможе на виборах 3 листопада.