$39.58 €42.26
menu closed
menu open
weather +9 Київ

"Повітряний простір над Кримом недоступний для польотів". МЗС України прокоментувало рішення Федерального авіауправління США

"Повітряний простір над Кримом недоступний для польотів". МЗС України прокоментувало рішення Федерального авіауправління США МЗС України роз'яснило ситуацію з польотами американських авіакомпаній
Фото: depositphotos.com

США дозволили своїм авіакомпаніям виконувати польоти в деяких зонах району польотної інформації Сімферополя. Як роз'яснили у зовнішньополітичному відомстві України, про польоти над анексованим Кримом не йдеться, мали на увазі міжнародний простір над Чорним морем, який контролює українська влада.

Повітряний простір над окупованим півостровом Крим, як і раніше, закрито. Так спікерка українського Міністерства закордонних справ Катерина Зеленко прокоментувала дозвіл Федеральної авіаційної служби США (FAA) на польоти в зоні району польотної інформації Сімферополя.

У документі, ухваленому США, йдеться про зняття заборони на здійснення польотів у західній частині Сімферопольського району польотної інформації, тобто в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, де відповідальність за обслуговування делеговано Україні, заявила Зеленко 16 жовтня у відповіді на запит видання "Крим.Реалії".

"Повітряний простір над тимчасово окупованою територією АР Крим був і залишається недоступним для планування та виконання польотів. Зазначені зміни було внесено за результатами взаємодії фахівців Державіаслужби України та "Украероруху" з Федеральною авіаційною адміністрацією США", – ідеться в коментарі речниці.

Рішення не продовжувати заборону на польоти в певних зонах району польотної інформації Сімферополя FAA ухвалило 15 жовтня "внаслідок істотно зниженого ризику для безпеки цивільної авіації". Водночас відомство продовжило заборону на польоти в районі польотної інформації Дніпра, оскільки ситуація на Донбасі "продовжує становити неприйнятний рівень ризику для цивільної авіації".

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Рішення про заборону польотів цивільної авіації в районах польотної інформації Сімферополя і Дніпра США ухвалили у грудні 2014 року, оскільки посилилася небезпека в регіоні у зв'язку з воєнною агресією Росії щодо України. Заборону кілька разів продовжували. У 2018 році США дозволили своїм авіакомпаніям виконувати польоти в аеропорти Харкова, Дніпра і Запоріжжя та літати над деякими районами в Чорному морі.