$ 39.59 € 42.26 zł 9.8
+12° Київ +8° Варшава +23° Вашингтон

Фото: кияни зачитали книгу про Стуса біля Печерського райсуду

UA.NEWS SAV 21 Жовтня 2020 09:28
Фото: кияни зачитали книгу про Стуса біля Печерського райсуду

Ввечері 20 жовтня біля Печерського райсуду Києва провели акцію з читання книги про поета-дисидента Василя Стуса.

Про це у Facebook повідомляє Рух «Відсіч».

У Києві відбулися читання книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», яку 19 жовтня заборонив суд. Спонтанну акцію організували під будівлею, де радянська влада винесла вирок поету і дисиденту. Таким чином активісти і небайдужі кияни висловили протест проти цензури в Україні.

Протест проти заборони книги висловили й активісти в Дніпрі, вивісивши банер на мосту.

Саме в цьому суді на вулиці Володимирській, який тоді називався Київським міським судом, засудили Стуса у 1980 році. Після радянського суду поет більше не вийшов з катівень в’язниці.

Фото: Відсіч

Фото: Відсіч

Нагадаємо, що Віктор Медведчук з 24 вересня 1980 року виступав захисником у процесі над Василем Стусом, хоча сам поет від нього відмовився. Уже 2 жовтня того ж року Стусу зачитали вирок за «антирадянську діяльність і пропаганду», не давши виступити з останнім словом і за відсутності підсудного.

У листопаді 1980 року Стус потрапив до табору особливого режиму, де помер 4 вересня 1985 року.

Згідно з архівами, Медведчук у промові захисту сказав, що «усі злочини Стуса заслуговують покарання», але просив врахувати, що поет виконував норму на підприємствах і переніс важку операцію на шлунку.

У серпні 2019 року Віктор Медведчук подав позов з вимогою заборонити поширення книги «Справа Василя Стуса. Збірник документів з архіву колишнього КДБ УРСР» авторства історика і журналіста Вахтанга Кіпіані.

19 жовтня Дарницький районний суд підтримав позов лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука, заборонивши продавати книгу «Справа Василя Стуса» без дозволу політика. Суд мотивував своє рішення тим, що окремі фрази в книзі порушують честь та гідність Медведчука.

Видавництво VIVAT має намір оскаржити рішення суду. А партія «Голос» заявила, що закупить 100 примірників забороненої книги для українських бібліотек і шкіл.

Міністерство культури рекомендувало до прочитання книгу про Василя Стуса, а глава відомства Олександр Ткаченко пообіцяв закупити її для бібліотек.