Забруднення повітря обходиться Європі в 166 млрд євро на рік – доповідь

Забруднення повітря обходиться Європі в 166 млрд євро на рік – доповідь

Поширення забруднюючих речовин у повітрі веде до зростання вартості медичних послуг

Забруднення повітря обходиться Європі в 166 млрд євро на рік – доповідь
фото pixabay.com

Європейський альянс громадської охорони здоров'я опублікував у середу, 21 жовтня, доповідь, присвячену впливу рівня забруднення повітря на системи охорони здоров'я країн ЄС. Згідно з доповіддю, забруднення повітря обходиться Європі в середньому в 166 млрд євро на рік, пише RFI.

Автори доповіді вивчили дані про 432 міста 27 країн Євросоюзу, а також Великобританії, Швейцарії та Норвегії. У містах, які стали об'єктами вивчення, проживають сумарно понад 130 млн осіб, тобто в середньому в кожному місті майже 302 000 жителів. Експерти взяли до уваги те, як поширення трьох забруднюючих речовин у повітрі (діоксиду азоту, озону і пилу) позначається на ціні медичних послуг, скорочення тривалості життя і розвитку хронічних хвороб дихальних шляхів.

Серед причин забруднення повітря – функціонування промислового і сільськогосподарського секторів, а також опалення приміщень і транспорт. У доповіді наголошується, що, наприклад, збільшення кількості автомобілів у місті на 1% призводить до зростання вартості соціальних послуг на 0,5%.

Найсильніший економічний ефект, на думку експертів, спостерігається в Лондоні, де забруднення повітря обходяться щороку в 11,4 млрд євро. На другому місці – Бухарест, на третьому – Берлін.

Париж займає сьому сходинку рейтингу після Варшави, Рима і польської Сілезії. Забруднення повітря обходяться столиці Франції в 3,5 млрд євро щороку. Цей показник значно вищий, ніж у інших міст Франції, які теж опинилися в списку: Ліона, Ніцци, Мелена і Дуе.

В Європейському агентстві з захисту навколишнього середовища відзначають, що за річний період забруднення повітря стали причиною передчасних смертей не менше ніж 480 000 європейців, 48 000 з яких – жителі Франції.

AFP 21 жовтня інформує про ще одну доповідь, присвячену якості повітря, – State of Global Air 2020 року, підготовлену на основі даних двох американських університетів, які оцінюють вплив факторів навколишнього середовище на здоров'я людини (Health Effects Institute et Institute for Health Metrics and Evaluation). У цьому дослідженні стверджується, що в 2019 році близько 476 000 новонароджених загинули через те, що їх матері в період вагітності опинилися під впливом шкідливих хімікатів, які потрапили в повітря. За 2019 рік у всьому світі, за підрахунками авторів доповіді, 6,7 млн людей померли через вплив забрудненого повітря.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло