У Франції другий збройний напад за день. Цього разу без сторонніх жертв — поліція застрелила зловмисника

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Франції другий збройний напад за день. Цього разу без сторонніх жертв — поліція застрелила зловмисника

Yann Caradec / Flickr

Сьогодні, через дві години після вбивства трьох людей у церкві Ніцци, у Парижі стався новий напад. Цього разу зловмисник зі зброєю намагався напасти на поліцейських у столичному районі Монфаве, теж вигукуючи: «Аллаху акбар».

Про це повідомляє Europe 1.

Поліція вчасно відреагувала — нападника розстріляли на місці, перш ніж він встиг вистрілити з пістолета, який тримав у руці.

Чоловік помер від поранень, наразі проводиться розслідування.

У поліції заявили, що розглядають усі версії, проте поки не бачать ознак релігійного характеру нападу.

Серія атак сталася через кілька днів після того, як повʼязане з терористичним угрупованням «Аль-Каїда» видання Thabat закликало до насильницьких дій та індивідуального джихаду у Франції, зокрема біля релігійних споруд — як християнських, так і мусульманських.

Поліція посилено охороняє місця масового скупчення людей напередодні Дня всіх святих.

  • Сьогодні в Ніцці затримали злочинця, який з ножем напав на людей біля собору Нотр-Дам. Унаслідок нападу загинуло троє людей. Затриманий нападник кричав: «Аллаху акбар».
  • На минулому тижні в Парижі напали на двох жінок алжирського походження, які прогулювалися з дітьми в парку біля Ейфелевої вежі. Жінок госпіталізували з ножовими пораненнями. Атака сталась на тлі обурення французького суспільства з приводу вбивства вчителя, яке скоїв ісламіст із Росії.
  • 17 жовтня в місті Конфлан-Сент-Онорін, за 10 км від Парижу, 18-річний хлопець обезголовив учителя місцевої школи Самюеля Петі за образу пророка Мухаммеда. Учитель читав лекції з громадянського виховання і показав учням карикатури на пророка, які викликають негативну реакцію серед мусульман. Лекція стосувалася релігійного екстремізму.
  • Після вбивства хлопець опублікував у Twitter відрізану голову жертви і звернувся до президента країни: «Я стратив одного з твоїх псів, який посмів принизити Мухаммеда», — написав він. Соцмережа заблокувала його акаунт.
  • Поліція намагалася затримати хлопця, але він став погрожувати ножем. Його застрелили. Перед смертю він нібито крикнув: «Аллаху Акбар». Згодом зʼясувалося, що вбивця — уродженець Москви.
  • Протягом 17—18 жовтня правоохоронці затримали 11 осіб за підозрою у причетності до організації вбивства. 19 жовтня затримали 4 школярів, які могли навести вбивцю на викладача.
  • Самюеля Петі посмертно удостоять найвищої нагороди Франції — ордена Почесного легіону.