Разумков: Рада та Зеленський достатньо швидко відреагують на рішення КС

Разумков: Рада та Зеленський достатньо швидко відреагують на рішення КС

На законодавчому рівні будуть напрацьовувати механізми, аби антикорупційна система продовжувала працювати

Разумков: Рада та Зеленський достатньо швидко відреагують на рішення КС
фото: facebook/Дмитро Разумков

Верховна Рада (ВР) та президент України оперативно відреагують на рішення Конституційного суду (КС) щодо закону про запобігання корупції та кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Про це заявив голова парламенту Дмитро Разумков під час робочого візиту до Німеччини.

«Ви бачите реакцію наших іноземних партнерів – вона, мʼяко кажучи, дуже серйозна. І ті досягнення, які були зроблені протягом кількох років... я говорю і про НАБУ, і про САП, і про Вищий антикорупційний суд – це все маленькі, але важливі кроки для головної мети – подолання корупції. Якщо говоримо про наслідки, я впевнений, що достатньо швидко буде реакція як з боку парламенту, так з боку президента», – заявив Разумков.
За його словами, на законодавчому рівні будуть вирішувати та напрацьовувати ті механізми, які є, аби антикорупційна система продовжувала працювати.

Голова Ради наголосив на особливу важливість не зруйнувати антикорупційну систему у звʼязку з нещодавньою заявою НАЗК – рішення Конституційного суду щодо реєстрів блокує оголошення переможців місцевих виборів. В агенції пояснюють, що державні реєстри необхідні для спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади, місцевої зокрема.

«Це паралізує вертикаль місцевого самоврядування. А в умовах децентралізації це призведе до розбалансу», – додав Разумков.

Нагадаємо: КС 28 жовтня оприлюднив рішення за поданням народних депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» і «За майбутнє» щодо незаконного збагачення і повноважень антикорупційних органів.

У ньому йдеться про те, що суд визнав неконституційними низку статей закону «Про запобігання корупції», які визначають повноваження НАЗК, а також статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за незаконне збагачення.

Що стосується статті Кримінального кодексу, КС вирішив, що порушення такого штибу «мають бути підставою для інших видів юридичної відповідальності», а кримінальна відповідальність є «надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень».

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло