Рішення Конституційного суду заблокувало розподіл фінансів політичним партіям

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Рішення Конституційного суду щодо антикорупційного законодавства майже повністю заблокувало роботу Національного агентства із запобігання корупції, через що воно не може провести обовʼязкову перевірку для розподілу фінансів політичним партіям.

Про це «Бабелю» повідомив глава НАЗК Олександр Новіков. Він зазначив, що через рішення Конституційного суду всі повноваження агентства, крім написання антикорупційної стратегії, роз’яснювальної, інформаційної, просвітницької роботи, практично заблоковані.

«Наприклад, заблокували розподіл фінансів політичним партіям [з держбюджету]), в тому числі партії ОПзЖ, яка виступила ініціатором цього рішення КС. Закон вимагає, щоб ми перевірили фінансовий звіт партії, для цього маємо витребувати документи. А тепер ми не можемо цього зробити. Отже партії не отримають фінансування за третій і четвертий квартали цього року. Це збереже платникам податків суттєві кошти», — сказав Новіков.

Глава НАЗК іронічно зауважив, що після рішення Конституційного суду його співробітники «забезпечують приховування декларацій чиновників». «Тобто вони будуть їх подавати, а ми — приховувати від громадян на яких вони (чиновники) працюють. Наприклад, будемо приховувати дані про витрати на вибори — вони були колосальні, але ми не зможемо їх перевірити», — сказав він.