Тернопільська міська ТВК завершила прийом документів ДВК

Тернопільська міська ТВК завершила прийом документів ДВК

Тернопільська міська ТВК завершила прийом документів ДВК
. ОПОРА

Дві з половиною доби тривав процес прийому протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів Тернопільською міською ТВК. У Тернопільській громаді голосування організовували 103 ДВК. Про це повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в області Ольга Галушка.

Голова Тернопільської міської ТВК Семусь розповіла, що основні проблеми при складанні протоколів ДВК про підрахунок голосів виникали через необізнаність членів комісій:

"Незважаючи на те, що вони мали і електронний посібник для членів ДВК. І можливість перевірити себе в калькуляторі, можливість перебити ці цифри на калькуляторі. Однак якісь механічні помилки виникали, через них ми не могли прийняти протоколи", – каже Семусь.

Тернопільська міська ТВК завершила прийом документів ДВК
Тернопільська міська ТВК завершила прийом документів ДВК. ОПОРА

За її словами помилки, які були допущені в протоколах не потребували повторного підрахунку голосів, а відповідно до Виборчого кодексу були підставою, щоб зобов’язати ДВК скласти протокол з позначкою "Уточнений".

Спостерігачі ОПОРИ фіксували ймовірні спроби членів ДВК виправляти помилки у протоколах у приміщенні ТВК, каже Галушка.

Також голова Тернопільської міської ТВК розповіла, що протокол територіальної виборчої комісії генерується за допомогою рекомендованого Центральною виборчою комісією електронного кабінету, куди ТВК вносить дані з протоколів ДВК.

"Він полегшує нашу роботу. Він унеможливлює будь-які помилки, оскільки всі цифри існують в кожній дільниці і їх можна в будь-якому розрізі в електронному кабінеті підняти і перевірити. Це зручно і безпечно для нас. Остаточні результати волевиявлення виборців будуть відомі тоді, коли комісія завершить внесення всіх даних з протоколів ДВК.", – розповіла Семусь.

За інформацією від спостерігача ОПОРИ безперервне засідання Тернопільської міської ТВК мало кілька технічних перерв. Короткі проводилися для провітрювань та дезінфекції приміщень.

28 жовтня о пів на другу ночі члени ТВК проголосували за технічну перерву до дев’ятої години ранку. Спостерігач ОПОРИ розповів, що комісія прийняла таке рішення тому, що комісії, які поїхали складати протокол з позначкою "Уточнений" повідомили, що повернуться не швидше дев’ятої години.

Також 28 жовтня о другій годині дня, після завершення прийому документів з ДВК, голова Тернопільської міської ТВК оголосила про технічну перерву. Вона триватиме поки не будуть внесенні дані протоколів ДВК до електронної системи.

Нагадаємо, 27 жовтня протоколи голосування від дільниць отримали всі 55 громад Тернопільщини, результати голосування за голів вчора оголосили комісії 12-ти об’єднаних громад і 27 жовтня 22-ох громад. У 15 громадах наразі невідомо, кого обрали головою, виборчі комісії ще опрацьовують протоколи.

Після місцевих виборів на Тернопільщині має бути 3 райони замість 17-ти. Це Чортківський, Кременецький і Тернопільський райони. Загалом в Україні мають утворити 136 районів замість 490-та. Таке рішення Верховна Рада ухвалила 17 липня цього року.

Що відомо

На початок