На Закарпатті СБУ проводить обшуки в очільника КМКС Василя Брензовича

Free ebooks Library zlibrary project

Лідера закарпатських угорців і ще кількох фігурантів підозрюють у причетності до укладання благодійним фондом «Еган Еде» фіктивних договорів на підрядні роботи. Однак не виключено, що в переслідуванні угорського діяча може бути елемент політичного тиску


Про це повідомляє Перший.

Василь Брензович є керівником фонду «Еган Еде» і ще кількох угорських благодійних організацій на Закарпатті, які часто фінансуються напряму урядом Угорщини. Зокрема, благодійний форд «Центр економічного розвитку Закарпаття «Еган Еде» діє вже близько чотирьох з половиною років. Його заснували Угорщина та Товариство угорської культури Закарпаття (KMKSZ) у 2016 році з метою підтримки підприємництва. Фонд допомагає грошима місцевому бізнесу, конкретніше – підприємцям-етнічним угорцям. Офіційна мета – розбудовувати економіку Закарпаття, щоб зупинити масову трудову еміграцію. Станом на січень 2020 року 16600 підприємців отримали від фонду «Еган Еде» допомогу на загальну суму понад 12,5 млрд форинтів.

Але в Україні кримінальне переслідування – випробуваний метод впливу на політичну силу, яка представляє інтереси передусім етнічної громади, а не владної верхівки, якою б вона не була.

У 2018 році СБУ порушила щодо фонду кримінальне провадження за звинуваченнями у «сепаратизмі», а згодом у судовому порядку отримала доступ до всіх документів організації. «Еган Еде» закидають використання виділених Угорщиною коштів на шкоду держаній безпеці України, ведення подвійної бухгалтерії, привласнення грошей і фіктивне виконання підприємцями підрядних робіт.

Василь Брензович на початку березня 2020 року звертався з відкритим листом до голови СБУ, вимагаючи «припинити політичні переслідування лідерів угорської общини краю та закрити всі ці ганебні кримінальні провадження, які реальних підстав не мають». В той період була відкрита іще одна справа – за розкрадання посадовими особами благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут». Лідер закарпатських угорців тоді зазначав, що надія, що з обранням нового президента тиск на угорських діячів на Закарпатті припиниться, не справдилися.

Новий сплеск інтересу до лідерів угорської громади з боку Управління СБУ в Закарпатській області може бути пов’язаний з формуванням коаліції у оновленій Закарпатській обласній раді. Зокрема, Іван Чубирко висловив думку, що обшуки у Василя Брензовича і партійних офісах – спосіб схилити депутатів КМКС до коаліції з провладними партіями. На цьогорічних виборах до Закарпатської обласної ради «КМКС «Партія угорців України» набрала 11,6% голосів та матиме 8 депутатів.

Покищо нема коментарів.

Залишити коментар