Рівнянка з інвалідністю та її донька жили понад три місяці без газу: чому так сталося

Рівнянка Наталя Микитюк три місяці провела в будинку без газу, а перед тим чотири роки не давала газовикам установити в її будинку знятий на повірку лічильник. Вона каже, що не знала, що з цим щось не так, а експерт вважає такі спави проблемами «Рівнегазу», а не споживача
Джерело
Четверта влада

Рівнянка Наталя Микитюк та її 74-річна мама Тамара від 18-го серпня до 18-го листопада, зі слів Наталі, жили у своєму будинку без газу. Погляд споживачки та «Рівнегазу» на цю історію різниться, а думка експерта та адвоката  на боці споживачів. 

Наталя Микитюк розповідає, що боргу за газ не мала.

– Влітку до нас телефонували з «Рівнегазу», казали, що треба встановити газовий лічильник у будинку, – каже Наталя. – Ми просили розглянути можливість його встановлення назовні. А ще нас повідомили, що була аварійна ситуація, але що саме сталось, нам не пояснили. 

Вона припускає, що через ці причини їх і від’єднали від постачання газу. 

Наталя розповідає, що її мама отримала інвалідність першої групи після перенесеного 21 рік тому інсульту. Через супутні хронічні захворювання мами, Наталя не пускала до будинку сторонніх, щоб не наражати маму на контакти з людьми під час карантину. 

– По телефону нам повідомили, що треба новий план. Дали координати та номер телефону для його виготовлення. 20-го серпня ми подали заявку на перенесення внутрішнього лічильника назовні. Працівниця центру обслуговування клієнтів сказала, що роботи будуть проведені протягом 21 робочого дня.

Жінка каже, що жити в очікуванні газу було вкрай важко, адже поряд хвора мама, яка потребує належних умов.

– Ми постійно телефонували в центр обслуговування клієнтів і просили прискорити роботи. Але документи були готові лише 12-го жовтня. Це вже був 55-й день без газу. 13-го жовтня я проплатила три рахунки на 10 тисяч гривень. 

– 16-го жовтня нам установили лічильник назовні, а 23 жовтня провели заплановані зварювальні роботи всередині будинку. Але газ до будинку не пустили. Причиною назвали те, що сусіди, а саме родич сусідки, не допустив працівників «Рівнегазу» до газових стояків на своєму подвір’ї. Хоча напередодні ми сусідів просили, служба центру обслуговування клієнтів «Рівнегазу» повідомляла їх по телефону і сусідка Галина Ногачевська та її зять лікар Валерій Нобіс погоджувались.

Зі слів Наталі, у присутності працівників служби газу вона викликала поліцейських, які зняли всі події (перешкоджання доступу працівників «Рівнегазу», – ред.) на камеру, проте ніяк не вплинули на ситуацію.

Ворота сусіда Валерія Нобіса, який не хотів давати доступ до газопроводу-вводу на своєму подвір'ї

Ще за тиждень Наталя знову викликала поліцію, щоб написати заяву на сусідів, які не давали газовикам працювати, не пускаючи їх на своє подвір’я. 

– Тоді ж лікар Валерій Нобіс сказав, що передумав пускати на своє подвір’я, бо це приватна власність і без ухвали суду він дозволу на доступ до газових стояків не дасть, – каже Наталя про сусіда. 

Речниця патрульної поліції Рівного Наталія Воєвода підтвердила, що 30-го жовтня близько 12.00 години надійшов виклик.

– Йшлося про конфлікт з сусідом, який не пускає працівників газової служби.

Патрульні взяли у Наталі Микитюк заяву та пояснення і передали їх у міський відділ поліції.

Наталя Микитюк каже, що сусід не пустив газовиків на свою ділянку, хоча не є власником будинку і сам фактично живе в іншому місці. 

Через відсутність газу жінки готували їжу, гріли воду, прали та обігрівали приміщення електрикою, проте електромережа у будинку, зі слів Наталі, слабка і не витримувала такого навантаження. Доводилось по черзі вмикати техніку, а з настанням холодів внутрішні стіни та віконні рами почали вкриватись цвіллю.

Наталя Микитюк каже, що цвіль з'явилася за час, поки в будинку не було газу

Версія «Рівнегазу» 

10-го листопада ми звернулися до газопостачальної компанії, щоб там прокоментували ситуацію сім’ї Микитюків.

– Товариство «Рівнегаз» готове відновити доставку газу споживачці. Однак споживання газу має обліковуватися. А в неї у 2016 році у будинку на повірку зняли лічильник обліку газу. Відтоді жінка не допускала працівників «Рівнегазу» для встановлення повіреного лічильника.

– Наразі час всі роботи з реконструкції щодо лічильника і винесення його назовні будинку газовики виконали, – каже прессекретарка підприємства Світлана Сабанюк.

– Однак щоб відновити газопостачання, потрібен дозвіл власника газопроводу-вводу. Ним є сусід жінки, з яким вона конфліктує. Ми готові відновити газопостачання відразу після того, як Наталя Микитюк надасть дозвіл від сусіда.

– З червня 2020 року «Рівнегаз» листується з Наталею, ми неодноразово надавали письмово їй відповідали, спілкувалися телефоном. Однак наразі питання залишається невирішеним.

– «Рівнегаз» порушувати вимоги законодавства та нормативних документів не має права. Ми сподіваємося, що сусіди порозуміються. Інакше споживачці потрібно звернутися в центр обслуговування клієнтів та замовити проєкт реконструкції та монтажу газопроводу-вводу від вуличного газопроводу, – сказала Світлана Сабанюк. 

Прессекретарка каже, що підприємство готове вести перемовини з сусідом, тобто лікарем акушером-гінекологом Валерієм Нобісом, але чоловік принципово не хоче йти на поступки сусідці, бо вони не можуть знайти спільної мови.

Валерій Нобіс пояснює небажання пускати людей на своє подвір'я тим, що не хоче наражати тещу похилого віку на ризик заразитися коронавірусною хворобою. Як саме газовики на подвір'ї загрожують його тещі в будинку – не відомо

Того ж вечора ми зателефонували до лікаря.

– Валерію Юрійовичу, доброго вечора.

– Добрий вечір.

– Мене звати Ольга Підгородецька, журналістка агенції «Четверта влада». 

– Ясно. Ні, я зараз зайнятий. Дякую. Мене не цікавить.

– Хотіли б почути вашу позицію стосовно ситуації, яка склалася з вашою сусідкою.

– Я позицію свою висказав. Вже її надрукували і я її почитав.

– Перепрошую, де саме?

– Де? У ваших соціальних мережах.

– В наших – це яких? 

– Я не бажаю. Все. Гарного вечора.

Ми знайшли пояснення лікаря у публікації на інформаційно-розважальному порталі «ЧаРівне». 

Так сусід Наталі Микитюк пояснив своє небажання пускати на територію свого подвір'я газовиків

Експерт із питань енергетики та комунальних послуг Сергій Пінчук каже, що послугу розподілу газу надає облгаз, товариство-монополіст. «Рівнегаз» – це єдине товариство в Рівненській області, яке займається розподіленням, транспортуванням та постачанням газу. В людей немає іншої можливості приєднатися до іншої мережі, бо вона лише одна.

– Законодавець установив норми і правила надання цієї монопольної послуги. Перша норма: монополіст не може відмовити будь-кому приєднатися до газових мереж, якщо людина виконала певні умови (своєчасно платить, дотримується безпеки газопостачання). Якщо претензій щодо цього в газовиків немає, вони не можуть відмовити у приєднанні до газових мереж. Також газопостачання має бути безперервне, цілодобове, – розповідає експерт Сергій Пінчук.

– Щоб монополіст міг виконувати законодавчі умови своєї роботи, законодавець дав йому право безперешкодного доступу на об'єкти, земельні ділянки усіх форм власності, де розташована газорозподільна мережа, для виконання своїх функцій та обов'язків.

– Виходячи з цього, це насправді проблема облгазу – що вони не можуть виконати свою функцію. Це не проблема якогось конкретного споживача.

– І тут виникає питання: що зробити монополісту, якщо йому насправді відмовляють у праві доступу до приватної земельної ділянки, щоб він виконав свою функцію? Для цього законодавець теж передбачив механізм.

– Розуміючи те, що від цього може страждати якість або безпека газопостачання, монополіст надав облгазу повноваження відключати від газу споживача, який перешкоджає у доступі до мереж. Тобто на рівні законодавства ці всі взаємовідносини врегульовані.

– В ситуації Наталі Микитюк та її сусіда Валерія Нобіса в мене виникає питання, чому облгаз не застосовує надані йому законом повноваження для доступу до газових мереж і виконання свої обов'язків. 

11-го листопада до будинку сусіда Наталі на підключення приїхали працівники газової служби.

– Знову надійшов виклик про те, що особа відмовляється допустити працівників «Рівнегазу» на своє подвір’я, – каже речниця патрульної поліції Рівного Наталія Воєвода.

17-го листопада працівники газу знову приїхали до сусіда.

– Прийшли, викопали йому яму, а мені сказали, що кинуть над землею. І ще сказали дати гроші на труби, – розповідає Наталя Микитюк.

 – Скільки?

– Я дала 1000 гривень і кажу, що у мене більш немає.

– Вам квитанцію чи чек дали?

– Так, дали. Я тепер кажу газовикам: якщо ви лікарю викопали, то нащо мені купувати на 1000 гривень стояки – давайте я заплачу вам ті кошти, щоб мені пустили під землею і викопали теж. Кажуть, що у них немає робітників. Кажу, я домову службу викличу і прийдуть та викопають траншею. Лікарю можна, а мені ні? То кажуть, ми вам зовсім не дамо газу.

У письмовій відповіді , яку ми отримали від пресслужби «Рівнегазу», пояснили:

– Працівники «Рівнегазу» домовилися із сусідом Тамари Микитюк та отримали доступ до газопроводу-вводу з умовою, що газопровід до будинку споживачки буде винесено за межі його земельної ділянки.

– При виконанні робіт із реконструкції газопроводу і проведення КПО газопроводу-вводу на території земельної ділянки Тамари Микитюк виявили пошкодження ізоляції, оскільки споживачка побудувала на газопроводі гараж.

– А це є грубим порушення правил безпеки, оскільки «в охоронній зоні на відстані двох метрів до газопроводу низького тиску заборонено встановлютвати МАФи, будувати інші приміщення», і може призвести до аварійної ситуації. Тому вирішили прокласи частину надземного газопроводу».

18-го листопада ми прийшли до Наталі на подвір’я, де застали під час роботи працівників. Увечері жінка подзвонила та розповіла, що вони знайшли під лічильником листя, через яке не могли пустити газ. Далі розрізали та зварювали труби, перевіряли газову плиту, колонку, але на експлуатацію газового котла дозвіл не дали. Відповідно, газ не підключили.

Так виглядав процес робіт на подвір'ї Наталі та Тамари Микитюків 18-го листопада:

– Дали номер телефону і сказали викликати слюсаря, щоб він перебрав горілку в котлі, чи там не буде землі, – каже Наталя.

Наступного ранку жінка подзвонила до диспетчера. Їй повідомили, що слюсар прийде, але газу їй знову не дадуть через відсутність автоматики на котлі.

– Наш котел стоїть 40 років. Кожного року проходив ревізію і до нас ніколи не було зауваження, що не було автоматики, – каже жінка.

Майстер прийшов і підключив жінці газ. Наталя не випускала чоловіка з оселі, доки не приїхали родичі, привезли автоматику до котла і він таки пустив газ по будинковій системі.

«18.11.2020 року газопостачання до будинку споживачки Тамари Микитюк відновлено», – зазначили у письмовій відповіді для нас.

Нині Наталя з мамою переживають, щоб «Рівнегаз» не виставив захмарні рахунки за виконані роботи.

На наше запитання, чи була жінка інформована про аварійну ситуацію та її наслідки, чому була змушена жити 93 дні без газу і скільки сплатила коштів, у «Рівнегазі» відповідають так:

– 4 роки Микитюк Тамара Іванівна не давала доступу до своєї оселі для встановлення лічильника, знятого на повірку. Під час проведення комплексно-приладового обстеження газопроводу-вводу на території сусіднього будинку у червні 2020 року, газовики Рівненського відділення виявили витік газу. Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, працівники газової служби оперативно зреагували і припинили доставку газу до будинку. Про це склали акт.  

– Вочевидь, споживачка Микитюк має альтернативні прилади для приготування їжі, оскільки вона звернулася в центр обслуговування клієнтів тільки 9 вересня 2020 року із заявою про реконструкцію об’єктів системи газопостачання і винесення лічильника назовні будинку. 9 жовтня споживачка уклала договір на виконання робіт з реконструкції систем газопостачання і 13 жовтня оплатила ці роботи.

– Після цього працівники «Рівнегазу» приїхали для проведення робіт до будинку споживачки Тамари Микитюк, однак вона не допустила їх у будинок. А через тиждень, коли жінка дала можливість виконати необхідні роботи по реконструкції лічильника всередині та зовні будинку, власник газопроводу-вводу, сусід споживачки, не дав доступу до газопроводу через їх внутрішній конфлікт.

Загалом споживачка сплатила 10 тисяч 812 гривень:

  • 650 гривень за виготовлення проектно-кошторисної документації;
  • 9 016 гривень за виконання проектно-монтажних робіт;
  • 246 гривень за пуск газу

Наталя нам пояснила, що з 2016 року у теплі пори року, за рекомендацією лікарів, вивозить маму в село, де вони живуть до настання холодів. Тому газовики не могли її застати дома.

– Я не знала, що жити без лічильника – це злочин, – каже жінка.

За інформацією «Рівнегазу», Наталя Микитюк чотири роки не допускала в будинок працівників підприємства, щоб ті встановили знятий на повірку лічильник. Зрештою його встановили ззовні будинку

Ми попросили прокоментувати ситуацію, яка трапилась із жінками, адвоката Олександра Бражнікова.

– Правовідносини пов'язані з газопостачанням мають договірну основу. Тобто є типовий договір, до якого приєднуються всі суб’єкти газопостачання. У ньому передбачені права й обов'язки сторін.

– Ліквідація різних аварійних ситуацій або виконання робіт, які пов'язані з установленням устаткування, його заміною, повіренням і так далі, згідно з цим договором, відбувається за рахунок постачальника газу у певні строки, які передбачені цим договором, або інструкцією, яка теж існує і регулює їхню роботу.

– У цьому випадку, наскільки відомо мені, питання про оплату якихось робіт не стояло. Йшлося про строки виконання робіт. Дійсно, вони порушенні, що відобразилося на інтересах отримувачів цих послуг, – каже правник.

За словами Олександра Бражнікова, Наталя може вимагати відшкодування моральної шкоди. Проте це рішення залишається за нею.

– Витрати за роботу не можуть бути покладені на споживача послуг, оскільки це не передбачено ні законом, ні договором, який між ними існує.

– Що стосується питань допуску до цих точок, на яких проводяться роботи, то споживач послуг не повинен дбати про це чи якось сприяти цьому. Все покладається на організацію, яка постачає ці послуги і яка бере за це плату. Наприклад, у плату за користування газом входять ці всі видатки, які передбаченні для покриття таких ситуацій, – каже адвокат.

На його думку, у випадку з Наталею не всі заходи були вжиті для швидкого доступу до газопровід-вводу і затягування робіт було з вини самої газопостачальної компанії.

– Вини самого споживача в цій історії немає, тому переживати, що Наталі доведеться за щось платити, немає підстав, – каже Олександр Бражніков.

За кілька днів після підключення газу до нас зателефонувала Наталя Микитюк. Була занепокоєна, що газом користується, але офіційно їх не підключили:

 –  Я телефоную в центр обслуговування клієнтів і прошу, щоб мені сказали стан мого рахунку, але мені повідомляють, що я відключена від постачання газу. 

Ми звернулись до пресслужби «Рівнегазу» з запитанням, чи офіційно підключили споживачку.

– Так, газ підключили, все зробили. Наталя Микитюк мала зайти в центр обслуговування клієнтів забрати документи, – відповіла перссекретарка Світлана Сабанюк.


Якщо наша діяльність вам подобається і ви вважаєте її важливою – підтримайте «Четверту владу» за цим посиланням. Завдяки підтримці ми зможемо працювати ще краще.

Підписуйтесь на канал «Четвертої влади» у телеграмі, сторінки в інстаграмі або у фейсбуці чи твітері. Вдячні за ваші коментарі та поширення матеріалу.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте