facebook
--:--
--:--
Ввімкнути звук
Прямий ефiр
Аудіоновини

У Колодяжному на Волині руйнується будинок, де жила письменниця Леся Українка

1x
--:--
--:--
Орієнтовний час читання: 3 хв

Нині у «білому» будиночку тинькування ззовні та зсередини осипається, оголені дерев’яні стіни будівлі. Реконструкцію обидвох будиночків родини Косачів, ймовірно, розпочнуть лише за пів року, а хата продовжує руйнуватися.

Занедбаний вигляд нині має «білий» будиночок Лесі Українки у садибі Косачів в Колодяжному. Розповідає жителька села Колодяжне Ольга Божик.

«Так було хороше, люди їздили, відвідували все. А тепер воно западає все, немає нічого. Шкода такого місця як Музей Лесі Українки, шкода».

Фото: Петро Юровчик

Молодша наукова співробітниця музею Лесі Українки в Колодяжному Катерина Волох проводить екскурсії для відвідувачів. Жінка каже: ще кілька років тому шанувальників творчості письменниці було більше.

«Саме у вітальні — маленький Волинський університет. Так називали цю вітальню відомі люди, які відвідували цей будиночок, сімейство Косачів у Колодяжному. Леся Українка з 5 років грала твори Едгарда Гріга, Ференца Ліста, Мендельсона. Позаду мене рояль французької фірми «Плеєль», на якому виконувала музичні твори Леся Українка. Меблі батьки возили до Києва, коли винаймали житло для навчання дітей у вищих навчальних закладах в орендованому житлі».

«Білий» будиночок у Колодяжному збудований понад 120 років тому. Після Другої світової війни його відновили, на території колишнього родинного обійстя Косачів заснували музей, розповідає директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. Каже: два будинки потребують ремонту.

«Проведені дослідження, складена проєктно-кошторисна документація. У тих шматках тинькування, яке відпадає, видно, що деревина вже трухлява. Тобто це свідчить про те, що якщо зараз не вжити негайних заходів, то ми можемо назавжди втратити цей будинок».

Підтримайте Громадське радіо на Спільнокошті

Другий рік поспіль «білий» і «сірий» будиночки родини Косачів не опалюються. Газова система перебуває в аварійному стані. Газовики заборонили взимку вмикати опалення працівникам музею. Музейники встановлюють електричні конвектори, аби зберегти будиночки взимку. За кілька тижнів тут запрацює електричне опалення. Ольга Чубара, керівниця обласного управління культури зазначає: вартість реконструкції двох будинків становить 11 мільйонів гривень.

Зі слів посадовиці, проєкт реконструкції подали до Державного Фонду регіонального розвитку.

«Ми очікуємо, що кошти будуть передбачені через Фонд. На оргкомітеті з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки схвалено ряд заходів, де одним із питань є фінансування «білого» і «сірого» будиночків родини Косачів».

Ремонтні роботи в садибі родини Косачів у Колодяжному можуть розпочатися влітку 2021 року, каже керівниця обласного управління культури Ольга Чубара. До слова, 25 лютого наступного року виповниться 150 років від дня народження Лесі Українки.

Петро Юровчик, Волинь, Громадське радіо

Громадське радіо випустило додатки для iOS та Android. Вони стануть у пригоді усім, хто цінує якісний розмовний аудіоконтент і любить його слухати саме тоді, коли йому зручно.

Встановлюйте додатки Громадського радіо:

якщо у вас Android

якщо у вас iOS

Поділитися

Може бути цікаво

У море біля Севастополя впав російський військовий літак (ВІДЕО)

У море біля Севастополя впав російський військовий літак (ВІДЕО)

22 хв тому
ТЦК Полтавщини просить поліцію доставити до військкоматів близько 30 тисяч людей

ТЦК Полтавщини просить поліцію доставити до військкоматів близько 30 тисяч людей

56 хв тому
Окупанти обстріляли таксі у Херсоні: водій загинув, пасажири — поранені (ФОТО)

Окупанти обстріляли таксі у Херсоні: водій загинув, пасажири — поранені (ФОТО)

1 год тому
Навіщо росіяни просувають тезу про «повторний наступ на Харків»: розповідає дослідниця дезінформації

Навіщо росіяни просувають тезу про «повторний наступ на Харків»: розповідає дослідниця дезінформації

1 год тому