Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Вакцина від Moderna показала 100-відсотковий захист від важких випадків COVID-19. Загальна ефективність — 94%

Американська компанія Moderna остаточно заявила про успішність своєї вакцини на 94,1%, попередня оцінка ефективності складала 94,5%. Компанія заявила, що подає документи на реєстрацію препарату у США.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Так, у дослідженні вакцини (третій, завершальний етап) взяли участь 30 тисяч американців, половині з яких дали дві дози вакцини з інтервалом у 4 тижні. Іншій половині кололи плацебо.

Серед усіх учасників лише 196 добровольців захворіли на COVID-19. З них 185 випадків із групи, яка отримувала плацебо, та 11 випадків у групі, яка отримала вакцину.

Зокрема у групі плацебо зафіксували 30 учасників, у яких був важкий перебіг хвороби, і один смертельний випадок. Водночас у жодного вакцинованого добровольця не було ускладнень.

Вакцина виявилася ефективною у різних вікових, гендерних, расових та етнічних групах, кажуть у компанії. Серед 196 учасників, які інфікувалися, 33 людини були віком від 65 років, 42 учасники були представниками різних етнічних спільнот (латиноамериканці, темношкірі, азійці тощо).

Moderna сьогодні подає документи на реєстрацію вакцини у Сполучених Штатах, чи зареєстрували вакцину, стане відомо 17 грудня.

Перевагою вакцини Moderna є те, що вона не потребує зберігання при наднизьких температурах. Вона не псується за стандартних температур холодильника — 2-8 градуси за Цельсієм.

Інші розробники вакцини

Pfizer і BioNTech (США та Німеччина відповідно)  оголосили  про ефективність їхньою вакцини у 95% за підсумками останнього, третього етапу досліджень. Найбільша проблема із нею — препарат потребує зберігання за наднизьких температур (мінус 70 градусів за Цельсієм). Водночас компанії запевняють, що розробили спеціальні контейнери із сухим льодом для підтримки необхідної температури впродовж 15 днів.

Британська вакцина AstraZeneca та Оксфордського університету показала  в середньому 70% ефективності на фінальних випробуваннях. Водночас максимальну ефективність у 90% вакцина показала у людей, які отримали перше з двох щеплень із меншим дозуванням препарату. В експертів багато питань до ефективності препарату, тому розробники вирішили провести повторне випробування.