$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+13° Київ +6° Варшава +25° Вашингтон

Член Вищої ради правосуддя втручається у роботу Вищого антикорупційного суду

UA.NEWS SAV 30 Листопада 2020 17:42
Член Вищої ради правосуддя втручається у роботу Вищого антикорупційного суду

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) звернулася до Вищої ради правосуддя (ВРП) і до генерального прокурора з повідомленням про втручання у діяльність суддів зі здійснення правосуддя.

Як повідомляє прес-служба ВАКС, один з членів ВРП витребував копії матеріалів судової справи, розгляд якої не завершено, з метою оцінки скоєних суддею процесуальних дій й ухвалених рішень.

У ВАКС додали, що витребування матеріалів супроводжувалося попередженням про притягнення судді до відповідальності, у разі невиконання такої вимоги.

На думку суддів, такі дії члена ВРП мають ознаки конфлікту інтересів, оскільки він здійснює розгляд скарги Національної асоціації адвокатів (НААУ), членом якої є вказаний член ВРП.

Таким чином, з огляду на положення ч. 3 ст. 48 закону про судоустрій і статус суддів, за якою суддя не зобов’язаний надавати пояснення щодо суті справ, які перебувають у його провадженні, колегія суддів ВАКС вважає вимогу члена ВРП такою, що суперечить принципу незалежності суддів і проявом втручання в їхню діяльність.

Також, колегія суддів ВАКС заявила про відвід вказаному члену ВРП, оскільки його дії викликають сумнів в неупередженості. За інформацією Центру протидії корупції, йдеться про члена ВРП і НААУ Олексія Маловацького.

Нагадаємо, раніше ВАКС заявив про махінації в справі «Укрзалізниці» щодо присвоєння 98 мільйонів гривень.

Також ВАКС закрив справу про приховування майна екс-глави «Укроборонпрому» через скандальне рішення КСУ.

Слідчі судді Вищого антикорупційного суду України обиратимуться на два роки.