Колегія Вищого антикорупційного суду (ВАКС) повідомила про втручання їхню діяльність із боку члена Вищої ради правосуддя. Він у межах дисциплінарного провадження нібито вимагав доступ до матеріалів справи, яку зараз розглядають судді, а в разі відмови погрожував їх покарати.
У ВРП запевняють, що прагнули отримати доступ лише до завершених процесуальних дій — і лише тому, що їх не було опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Про це повідомила пресслужба ВАКС.

«Одним із членів ВРП витребувано копії матеріалів судової справи, розгляд якої не закінчено, з метою оцінки вчинених суддею процесуальних дій та ухвалених рішень. Поряд із цим, витребування матеріалів супроводжувалося попередженням про притягнення судді до відповідальності, у випадку невиконання такої вимоги», — йдеться в повідомленні на сайті Антикорсуду.

Судді зазначили, що такі дії мають ознаки конфлікту інтересів. Адже член Вищої ради правосуддя, який вимагав матеріали справи, зараз розглядає скаргу Національної асоціації адвокатів України на дії суддів ВАКС. Як повідомляє «Трансперенсі Інтернешнл Україна», ідеться, ймовірно, про Олексія Маловацького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експрокурор ГПУ, який намагався дати хабар за посаду в НАБУ, оскаржує вирок Антикорсуду

Автори повідомлення — судді Віктор Маслов, Ігор Строгий та Леся Федорак — вже направили його Вищій раді правосуддя (саме вона розглядає звернення щодо тиску на суддів, — ред.) та Генпрокурорці Ірині Венедіктовій. 

Також судді Антикорсуду заявили про відвід цьому членові Вищої ради правосуддя через сумніви в його неупередженості.

Ближче до вечора на сайті ВРП з’явилась відповідь на заяву Антикорсуду. В ній ідеться, що член ВРП вимагав доступу лише до документів щодо завершених процесуальних дій – тих, які пізніше з’являються в держреєстрі судових рішень. Саме цих потрібних документів, ідеться в заяві ВРП, у реєстрі доти оприлюднено не було (зазвичай документи там з’являються протягом 5 днів після прийнятття судом відповідного рішення).

«При цьому наголошуємо — член Ради, який витребував копію ухвали, не бере участі в ухваленні рішення щодо скарги», – додали у Вищій раді правосуддя. Не спростувавши чи не підтвердивши при цьому факт імовірних погроз із боку Маловацького.

Нагадаємо, у вересні заступник голови Окружного адмінсуду Києва Євгеній Аблов оголосив відвід судді Вищого антикорупційного суду Андрієві Біцюку. Причиною стало те, що суддя розпочав судове засідання на 40 хвилин пізніше.