Із 1 грудня в Україні зросте мінімальний розмір аліментів

Із 1 грудня в Україні зросте мінімальний розмір аліментів
30 листопада 2020, 18:20   0

Із 1 грудня в Україні зміниться мінімальний гарантований розмір аліментів. Це пов’язано з підвищенням прожиткового мінімуму. Про це повідомили в пресслужбі Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Відзавтра, 1 грудня, в країні відповідно до змін, передбачених державним бюджетом на поточний рік, вчергове збільшується прожитковий мінімум і відповідно – мінімальний гарантований розмір аліментів. Так, для малечі віком до 6 років цей показник становитиме 960,5 гривень, а для дітей віком від 6 до 18 років – 1197,5 гривень. Процес перерахунку дитячих коштів відбувається автоматично та не потребує звернень до органів державної виконавчої служби.

Проте щомісячні суми дитячих коштів можуть сягати більш значних розмірів. Аліментні виплати залежать від розміру заробітної плати батьків та встановлюються у судовому порядку на такому рівні:

• на одну дитину – чверть доходу того з батьків, хто сплачує аліменти;

• на двох дітей – третина доходу;

• на трьох і більше дітей – половина доходу.

Наприклад, відповідно до зазначених пропорцій у Чернігові батько вже 10 років поспіль віддає щомісячно на утримання двох неповнолітніх дітей половину своєї зарплатні. Так, фактичний розмір аліментів коливається в залежності від нарахованих доходів та наразі становить приблизно 30 тисяч гривень в місяць. Схожий випадок має місце і в Горішніх Плавнях Полтавської області, де чоловік за рішенням суду сплачує чверть доходу. У зв’язку з тим, що заробітна платня кожного місяця різниться, найбільшою виплатою в цьому році стало перерахування у розмірі 49 тисяч гривень.

Крім того, трапляються випадки, коли суд призначає виплату дитячих коштів у твердій грошовій сумі (щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше). Наприклад, на Сумщині суд зобов’язав батька двох дітей щомісячно сплачувати аліменти у розмірі 20 тисяч гривень.

Читайте також: У жовтні на Полтавщині найбільша одноразова виплата аліментів склала 126 тисяч гривень

Автор: Ольга Матвієнко

Суспільство 30 листопада 2020, 18:20

Щоб писати коментарі

Авторизуйтесь
Вибір редакції