Скандальна заява заступника Єрмака може зірвати транш МВФ: подробиці

Що за новий скандал навколо президента та чому він загрожує траншу від МВФ
Ексклюзив
Скандальна заява заступника Єрмака може зірвати транш МВФ: подробиці
Олег Татаров (фото: УНІАН)
30 Листопада 2020, 18:40
читать на русском

Офіс президента Володимира Зеленського не може прожити без скандалів більше тижня. І от цієї суботи, 28 листопада, зчинився галас через заяву одіозного заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Що сталося

Він давав інтерв’ю газеті "Закон і бізнес" та заявив, що НАБУ та особисто Артем Ситник є проблемами антикорупційної боротьби України.

НАБУ - це не українська історія, яка на жаль є за межами нашої країни. Можна виходити з різними законодавчими ініціативами, але корінням проблем в антикорупційній політиці держави є саме Артем Ситник, - заявив Татаров газеті.

На думку чиновника, Ситник не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави й повинен піти.

Загалом, у цьому інтерв'ю Татаров дуже жорстко критикує і роботу НАБУ, і її директора.
Саме така заява заступника Андрія Єрмака (досьє Єрмака) потенційно загрожує отриманню Україною чергового траншу кредиту від МВФ.

Згідно зі своїми посадовими обов’язками, Татаров відповідає за правоохоронну систему країни. І не мав би критикувати одне з ключових антикорупційних органів країни. Особливо тому, що якщо НАБУ не буде функціонувати, транш ми не отримаємо, бо антикорупційна робота є ключовою умовою МВФ для отримання чергового кредиту.

Сам Зеленський 18 листопада під час розмови з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою запевнив, що роботі НАБУ немає жодних загроз.

Сьогодні немає жодних загроз для діяльності НАБУ. Наші команди обговорили повне повернення е-декларування й відзначили план дій та підготовку відповідних законопроєктів, – сказав він тоді.

А вже за десять днів, працівник його апарату заявляє протилежне.

Виправдання Офісу президента

Прессслужба президента одразу відреагувала на заяву Татарова.

Заява заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова щодо діяльності НАБУ є його особистою думкою та не відображає офіційної позиції глави держави.

Як неодноразово заявляв президент України Володимир Зеленський, визнання неконституційними окремих положень Закону "Про Національне антикорупційне бюро України" хоч і створювало загрозу для роботи НАБУ, але, зрештою, не змогло зруйнувати легітимність і незалежність як Національного антикорупційного бюро, так і його чинного директора. Та найближчим часом цей закон буде вдосконалено для його повної відповідності Конституції України - заявили у пресслужбі наступного дня пізно ввечері.

Олег Татаров на зустрічі в Офісі президента

Олег Татаров на зустрічі в Офісі президента (пресслужба Зеленського)

Також у повідомленні був коментар самого Татарова.

Учора я висловив свою особисту думку, яка жодним чином не впливає на мою підтримку всіх законодавчих ініціатив Президента щодо зміцнення незалежності всіх антикорупційних органів, – сказав він.

Хто такий Татаров

Ще коли Олега Татарова призначили на посаду в Офісі президента у серпні, громадскість була проти. Річ у тім, що Татаров займав високі посади у МВС ще за часів президентства Віктора Януковича. А під час Революції Гідності виправдовував побиття "Беркутом" протестувальників.

Олег Татаров під час роботи в МВС

Олег Татаров під час роботи в МВС (фото з відкритих джерел)

На думку багатьох активних громадян, Татаров став обличчям переслідування активістів.

Також Татаров останніми роками був адвокатом таких одіозних фігур, як депутата Вадима Новинського та ексзаступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова.

За словами адвокатів родичів "небесної сотні", саме з Татаровим пов'язані можливі фальсифікації міліції справ щодо майданівців, яких правоохоронці виловлювали та били у центрі Києва, а потім їм інкримінували хуліганські дії та масові заворушення.

Що Зеленський казав про Татарова у Лондоні

Ще 12 жовтня під час інтерв`ю у Великій Британії для легендарної програми ВВС HARDtalk, Зеленського (досьє Зеленського) запитали про призначення Татарова.

Журналіст Стівен Сакур запитав: Ви призначили заступником керівника вашого президентського офісу людину, тісно пов'язану з насильством, насильством влади проти демонстрантів на Майдані в 2014 році. Ви знаєте, я маю на увазі Олега Татарова. Чому ви призначили його на одну з керівних посад у вашому офісі?

Зеленський: Ви знаєте, в правоохоронних органах працювало багато різних людей за часів Януковича. Вони залишались працювати за часів Порошенка. Багато таких людей. Там були професіонали.

Журналіст: Але родини тих, кого вбили на Майдані сили Януковича, вони назвали ваше призначення цієї людини "поверненням до старої політики Януковича", вони сказали, що це своєрідне продовження проросійської політики з вашого боку.

Зеленський: Це просто слова зараз звучать, вибачте мені, будь ласка, за таке формулювання. Це просто слова. Хтось щось каже.

Ця конкретна людина нікого не розганяла. Я б ніколи - я поважаю Майдан, ми поважаємо пам'ять загиблих, я патріотична людина, я президент України - ніколи не призначив людину, яка розганяла людей на Майдані.

Реакція соцмереж на заяву Татарова

Журналісти, народні депутати та блогери одразу відреагували на заяву Татарова.

Більшість жартів стосувалися того, що команда президента та сам президент не мають однієї думки з деяких питань.

Не обійшлося без жартів та мемів.

Також згадали про самого Татарова.

1