19:54, 30 листопада 2020

Нововолинському музею передали факсимільне видання Пересопницького Євангелія

30 листопада  митрополит Переяславський  і Вишневський Олександр (Драбинко) урочисто передав копію видання Пересопницького Євангелія Нововолинському історичному музею.

Про це повідомляють на веб-сайті Нововолинської міськради.

До Нововолинська митрополит Олександр прибув разом з єпископом Володимир-Волинським і Турійським Матфеєм Шевчуком та кліриком Переяслав-Вишневської єпархії священиком Віктором  Мартиненком. На урочистому заході був присутній міський голова Борис Карпус та благочинний Нововолинського благочиння, настоятель Свято-Духівського храму протоієрей Степан Фульмес.

Присутні мали можливість переглянути відео про історію  створення раритетного видання.

Пересопницьке Євангеліє називають феноменом, адже це перший відомий переклад Святого Письма стaроукраїнською мовою, який є шедевром  рукописного мистецтва. Воно складається із 482 аркушів і важить більше 9 кілограмів. Як відомо, оригінал зберігається у Києві в Національній бібліотеці  України імені Вернадського.

Митрополит Олександр  назвав  Пересопницьке Євангеліє одним  із клейнодів української держави.

Єпископ Матфей розповів: з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі з благословення світлої пам’яті Блаженнішого  митрополита Київського і всієї України Володимира Сабодана було виготовлено копії раритетного видання, які максимально наближені до оригіналу.  Такий подарунок вже отримали Луцький, Володимир-Волинський і Любомльський історичні музеї, а також Володимир-Волинська єпархія.

Єпископ Матфей побажав міському голові Борису Карпусу, аби ця книга  служила йому і усьому депутатському корпусу натхненням у щоденній   праці.

Очільник міста подякував  святим отцям за великий духовний скарб. Адже відтепер жителі та гості міста матимуть можливість ознайомитися з Пересопницьким Євангеліє у міському музеї, погортати його сторінки.

«Цю книгу можна почитати і її зміст перенести до свого християнського серця», – наголосив митрофорний протоієрей Степан Фульмес.

Директорка міського історичного музею Ірина Костюк  ознайомила гостей із фондами сакрального мистецтва та показала, де відтепер зберігатиметься подароване унікальне видання.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: