Проектувати центр Рівного доручили студентам

1387 0

Ми у соцмережах:

Проектувати центр Рівного доручили студентам

За пустир у центрі міста — навпроти діагностичного центру на вулиці 16 Липня — знову згадала міська рада. Цього разу хоче впорядкувати місцевість, де останніми роками — безплатна стоянка, руками студентів. Чиновники сподіваються, що молоді, амбітні та незаангажовані майбутні архітектори зможуть запропонувати місту не нову «Міленіум Плаза», а щось унікальне.

У 2008 році Рівненська міська рада, нагадаємо, виділила 800 тисяч гривень на проект «Міленіум Плаза» авторства Миколи Пасічника, який колись працював головним архітектором Рівного. Критикувати його почали одразу, а потім з’явилася й кримінальна справа через використання бюджетних коштів на проект, який не міг бути реалізований. Серйозних наслідків та справа не мала, а нині міський голова Рівного Володимир Хомко відверто каже, що немалі гроші викинули на вітер і що «Міленіум Плаза» жити не могла: за планом там мали бути церква, музей і виконком. Жоден інвестор за такий проект не взявся б через відсутність будь-якої комерційної вигоди.

У 2015 році управління СБУ висловило бажання звести на пустирі багатоповерхівку для своїх працівників. Зчинився скандал, бо ця ділянка не призначена для житлової забудови, й управління СБУ від своїх намірів відмовилося. У 2017-му доцент кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП Микола Шолудько висловив думку, що на місці безплатної автостоянки можна звести міжнародний молодіжний центр, а за розроблення проекту можуть взятися його студенти.

Таким чином, Рівне оголосило відкритий міжнародний студентський конкурс Rivne Revital 2019, який вже має понад 30 учасників, у тому числі студентів рівненського «водника».

— Проект має бути комерційно привабливим, щоб ми виставили його на аукціон і отримали вигоду, — коментує Володимир Хомко. — Я вважаю, що там міг би бути насамперед паркінг, бо в центрі міста його бракує, можуть бути виставковий, молодіжний центри. Оберемо найцікавіший проект. І це не буде ще одна «Міленіум Плаза».

Міському голові імпонує ідея, втілена у Копенгагені, де на даху сміттєпереробного заводу в центрі міста зробили гірськолижний спуск зі штучним покриттям, який працює увесь рік. Але каже, що в центрі Рівного таке навряд чи буде.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також