Стрічка новин
17 Квітня 2024

Новий китайський танк VT4 вперше застосували в бою

13 Січня 2021, 23:00
tank kitaj e1610448685485 Економічні новини - головні новини України та світу

На території Нігерії відбулося перше бойове застосування нового китайського танка VT4.

У січні армія Нігерії почала великомасштабну антитерористичну операцію, що отримала назву Tura Takai Bango. Вона спрямована проти радикальної нігерійської ісламістської організації «Боко Харам».

У числі інших зразків військової техніки нігерійці задіяли новий китайський танк VT4: для нього це перший досвід бойового застосування.

Застосування VT4 / © dambiev

Застосування VT4 / © dambiev

Раніше стало відомо про постачання Нігерії деякого числа танків VT4. Півсотні таких машин замовив Таїланд. Історія угоди вельми примітна. Рішення про закупівлю VT4 Таїланд прийняв після затягування поставок українських танків БМ «Оплот-Т» – версії танка БМ «Оплот» (не плутати з Т-84У «Оплот»). Як заявляли тоді, якщо Таїланд залишиться задоволений новою машиною, можливе замовлення на ще півтори сотні VT4.

Ще один замовник VT4 - Пакистан / © Ivan O'Gilvi

Ще один замовник VT4 – Пакистан / © Ivan O’Gilvi

При цьому VT4 можна назвати революційним або інноваційним танком на зразок Т-14. У широкому сенсі він є розвиненим MBT 2000, який, в свою чергу, базується на технологіях Type 90-II. За даними з відкритих джерел, VT4 забезпечили новим дизельним двигуном з турбонаддувом потужністю 1300 кінських сил, цифровою системою управління вогнем, супутниковою навігаційної станцією GPS і сучасною системою пожежогасіння.

MBT 2000 / © wikipedia

MBT 2000 / © wikipedia

Танк озброєний 125-міліметровою гладкоствольною гарматою, а також 12,7-міліметровим зенітним і 7,62-міліметровим вбудованим кулеметами. Є димові і «шрапнельні» гранатомети. Бойова маса VT4 – 51 тонна.

Зараз провідні країни активно опрацьовують концепцію основного бойового танка майбутнього, хоча багато важливих параметрів, наскільки можна судити, ще не визначили. Раніше Сполучені Штати розсекретили цілу лінійку різних концептів, які можуть лягти в основу нової машини, що розглядається як можлива заміна для M1 Abrams. У їх числі – танк, зовні схожий на ізраїльську «Меркава». Маса самої важкої бойової машини перевищує 60 тонн.

Джерело: naked-science

Залишити коментар:
Подписаться
Уведомить о
0 Комментарий
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Відео
Всі статті