Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не підтримує пропозицію голови МОЗ Максима Степанова про продовження жорсткого карантину після 24 січня, заявивши, що це “стане вирішальним ударом по сфері культури та креативним індустріям”. Ткаченко обговорив це питання з прем’єр-міністром України.

Про це 17 січня заявив очільник Мінкульту Олександр Ткаченко у Telegram.

Обговорили з Прем’єр-Міністром заяву щодо можливого карантину до кінця 2021 року.

Прем’єр запевнив, як тільки Україна знову повернеться до адаптивного карантину (попередньо, з 25 січня), сфери культури, гостинності та креативні індустрії зможуть працювати. Звісно з дотриманням усіх правил карантину. І дивлячись на статистику захворюваності в країні.

Нагадаю, що режим надзвичайної ситуації, яким обумовлюються карантинні правила – і більш суворі як зараз, і полегшені – як у минулі місяці, зараз діє до 28 лютого. І очевидно, що питання продовження карантину вирішуватиметься впродовж весни. Однак, у будь-якому випадку обмеження будуть сталими, що дозволить бізнесу прогнозувати і планувати свою діяльність.

Нагадаємо, раніше очільник МОЗ Максим Степанов повідомив про те, що підстави для продовження посиленого карантину: “Обов’язково є”.

“Я наполягаю на тому. Я, мої радники, провідні епідеміологи нашої країни (наполягаємо – ред.) щодо продовження цього карантину…

По-перше, у нас були січневі свята, які супроводжувалися масовими святкуваннями, переміщенням людей, коли їздили до родичів. Все це потенційно дуже вплине на зростання кількості хворих на COVID-19.

По-друге, у нас є щороку сезонне зростання хворих на грип, яке починається саме в січні і дуже важливо на цьому піку хвороби збити…”.

На ці слова Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відреагував у своєму телеграмі наступними словами:

Перед тим, як приймати такі рішення, хочу запитати у колеги – чи не зарано із висновками?

Хотілося б побачити конкретні факти, що є підставою для цього. Бо інакше це стане вирішальним ударом по сфері культури та креативним індустріям, які, я наголошую, суворо дотримуються вимог обмежень. Так і загалом ударом по всьому малому і середньому бізнесу.

Якщо така дискусія буде піднята на Уряді, за таких умов – МКІП її не підтримає.