СЬОГОДНІ: П’ятниця, 29.03.2024, 14:29

На Рівненщині безкоштовно роздаватимуть світловідбиваючі стрічки

З метою покращення ситуації на автошляхах області і попередження аварійності начальник поліції Рівненщини зініціював проведення спільної наради із керівниками відповідних підрозділів поліції, представниками Служби автомобільних доріг та дорожнього управління облдержадміністрації.

Вчора, 18 січня, учасники наради узагальнили основні проблемні питання у сфері безпеки дорожнього руху та окреслили напрями подальшої взаємодії у реалізації заходів, спрямованих на зменшення кількості ДТП.

«На жаль, у дорожньо-транспортних пригодах гине більше людей, ніж внаслідок вчинених кримінальних правопорушень, — зауважив начальник ГУНП в Рівненській області Олексій Камишанський. — Якщо у 2020 році було скоєно 26 умисних вбивств і смертельних ТТУ, то внаслідок ДТП загинуло вшестеро більше осіб — 152. Найбільш аварійно-небезпечними на сьогодні є загальнодержавні дороги міжнародного значення. Тому ми повинні з вами пропрацювати такий механізм, щоб максимально знизити травмування громадян на дорогах».

У 67% скоєних ДТП основною причиною є перевищення безпечної швидкості. Тому, за словами Олексія Камишанського, у цьому напрямі необхідне забезпечення приладами фіксації зазначеного виду порушень, притягнення винних до відповідальності, аби це дисциплінувало водіїв у дотриманні правил дорожнього руху.

Крім того, керівник поліції області акцентував увагу присутніх на оперативнішому вирішенні питань щодо безпеки на дорогах. Зокрема, це стосується пішохідних переходів, де у ДТП не тільки травмуються, а й гинуть і дорослі, і діти.

Одна із таких смертельних автопригод сталася у селищі Клевань, де загинув малолітній хлопчик.

«Роботу щодо облаштування там світлофора потрібно активізувати, аби не допустити знову трагічних наслідків», — підкреслив Олексій Камишанський.

Начальник відділу безпеки дорожнього руху УПП в Рівненській області Сергій Коханюк зупинився на аналізі та реалізації заходів на аварійно-небезпечних ділянках:

«Насамперед, слід реалізовувати заходи у місцях концентрації ДТП для усунення причин, що сприяють їх виникненню. Приміром, на автодорозі «Київ-Чоп» у селі Птича, де постійно трапляються автопригоди на заокругленій ділянці дороги. Щоб не гинули люди, правильно буде спрямувати траєкторію руху, яка б зумовила водіїв знижувати швидкість. Зокрема, відсипати кювет, зробити плавний спуск і забрати огородження. Це унеможливить перекидання авто, яке, умовно, проїде 100 метрів, але це убезпечить від смертельних наслідків. Пошкодження транспортного засобу — це мінімальні втрати у порівнянні з людськими. Така шведська програма “Vision Zero” із підвищення безпеки дорожнього руху та зниження смертності запроваджена із 1997 року.»

Також до таких проблемних ділянок належить і перехрестя у селі Колоденка біля готельно-розважального комплексу. За словами Сергія Коханюка, там є пішохідний світлофор, однак необхідно встановити і транспортний. Неналежно облаштовані радіуси поворотів і при в’їзді у місто Дубно. При ожеледиці, невеликій швидкості чи слизькій дороги водій не завжди може впоратися із керуванням, що призводить до виїзду авто на узбіччя.

Утім, як наголошує начальник відділу безпеки дорожнього руху, на сьогодні необхідне проведення відповідного аналізу причин ДТП у населених пунктах області, де відповідальність за це покладається на власників вулично-шляхової мережі.

«За кожним виявленим на автодорогах недоліком — людське життя, — підсумував Олексій Камишанський. — Тому їх необхідно усувати і вживати всіх необхідних заходів на системній основі. Це наша спільна справа».

Для цього начальник ГУНП в Рівненській області запропонував створити робочі групи із фахівців, які б на місцях здійснювали контроль за безпекою дорожнього руху, виїжджали на місця концентрації ДТП, приймали рішення, а відтак — дбали про безпеку громадян.

Наостанок Олексій Камишанський презентував розпочату на території Рівненщини акцію щодо безпеки громадян, зокрема що стосується пішоходів і найменших учасників дорожнього руху. Для цього поліцейські розробили світловідбиваючу стрічку, яку безкоштовно роздаватимуть жителям міста й області.