19-01-2021

Володимир Петрів: «Основне завдання зараз - зберегти наш театр»

Карантин та обмеження, пов'язані з пандемією, вкрай негативно вплинули торік на роботу КЗ «Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр». Презентуючи постійній комісії з питань гуманітарної політики обласної ради програму розвитку закладу на 2021 рік, директор-художній керівник Володимир Петрів зауважив, що зараз основне завдання –  не стільки дбати про активний розвиток закладу, скільки зберегти театр.

-  З березня минулого року театр недоотримав майже 2,5 млн. грн. Це кошти, які повинні були надійти від основної статутної діяльності – наших послуг. Ми запланували вистави на січень цього року, продали на них квитки, натомість у країні оголосили локдаун. Тому зараз потрібно думати, як вийти з цієї ситуації. І якщо раніше ми працювали на те, щоб у театрі були повні зали, то тепер прагнемо заповнити їх принаймні на третину. У людей є бажання йти до театру, але немає можливості. Тому дивує іноді ставлення держави до театру. Ми маємо змогу забезпечити дистанцію – глядачі сидять через два стільці та через ряд, проводимо дезінфекцію. Натомість ринки працюють, а театр – ні, – зазначає Володимир Петрів.

Не було змоги у рівненських театралів і проводити гастролі. Якщо зазвичай вони здійснювали понад 100 виїздів щороку, представляючи вистави в містах і селах області, то з березня 2020-го проведено лише два таких виїзди.  

Утім, чимало глядачів прагнуть у важкі часи підтримати наш театр, зауважує Володимир Петрів. З цією метою ті, хто приходить на вистави, іноді купують по 2-3 квитки.

Натомість у  театрі зараз шукають нові форми роботи, щоб залучити глядачів. Зокрема, в театрі мають намір відкрити на двох локаціях додатково дві малі сцени та проводити маленькі вистави, аби привабити відвідувачів і не відбити у них бажання ходити до театру. Адже в умовах карантину на малу сцену реалізують лише 44 квитки, на велику – 150.

- Дякую колегам депутатам, які підтримали спрямування коштів на зарплатню митцям. Проте наш заклад потрібно ще й утримувати. Раніше ми робили це власним коштом. Капітальний ремонт будівлі театру не проводився вже понад 30 років! Та, попри все, наш театр та його духовну складову ми повинні зберегти, - резюмував очільник закладу.

Заслухавши інформацію, члени постійної комісії з питань гуманітарної політики погодили програму розвитку закладу на 2021 рік.