$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+9° Київ +9° Варшава +7° Вашингтон

Офіс президента озвучив результати зустрічі Зеленського і глави ОБСЄ

Ілона Завальнюк 19 Січня 2021 19:31
Офіс президента озвучив результати зустрічі Зеленського і глави ОБСЄ

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із діючою головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде. У ході зустрічі сторони обговорили ситуацію на Донбасі, деокупацію Криму та «Кримську платформу», а також очікування України від роботи місії ОБСЄ у прифронтовій зоні.

Офіс президента України

«Президент наголосив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів «Нормандської четвірки» у грудні 2019 року. Однак з іншого боку відкрито лише один КПВВ, решту ж пунктів, збудованих Україною з гуманітарною метою, які мають надавати комфортні послуги людям, на окупованій території не відкривають. Також гальмується процес взаємного повернення утримуваних осіб, блокується доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до затриманих та робота місії ОБСЄ на окупованій території, розмінування та процес розведення військ на нових ділянках»


Водночас президент проінформував ОБСЄ, що у частині сталого припинення вогню на Донбасі є прогрес, режим тиші діє більше 6 місяців, хоч і періодично порушується обстрілами окупантів.

Зеленський закликав активно порушувати питання повернення тимчасово окупованого Криму,  а також подякував Анн Лінде за її позицію щодо того, що завершення війни на Донбасі дійсно є пріоритетом.

Глава держави також наголосив, що слід посилити  організаційну спроможність місії, її технічний  потенціал та фінансове забезпечення.

Нагадаємо, 19 січня міністерка закордонних справ Королівства Швеція, діюча голова ОБСЄ Анн Лінде прибула в Україну з дводенним робочим візитом.

Україна стала першою державою, яку Анн Лінде відвідала після свого призначення на пост керівниці ОБСЄ. Це підтверджує пріоритетне значення України в порядку денному ОБСЄ в 2021 році, відзначили в МЗС.