Притулок для людей, які опинилися на вулиці: які правила та умови – у рівненському (ФОТО)

Тут можна не лише зігрітися і переночувати. Але дотримуватися правил – обов’язково

Різдвяний подарунок для підопічних Центру надання соцпослуг. Фото - "Рівне 1"

Насправді цей заклад називається Рівненський обласний центр із надання соціальних послуг. Він розташований за адресою: м. Рівне, вул. Жоліо-Кюрі, 21.

Для людей, які З РІЗНИХ ПРИЧИН опинилися на вулиці, тут надають різні послуги. 

У центрі можна безкоштовно переночувати або проживати на платній основі, можна прийти просто погрітися, коли на вулиці занадто холодно, а можна заразом звернутися і за допомогою в оформленні різних документів.

Як це працює – Радіо ТРЕК розповіла заступниця директора Центру Наталя Микита.

Фото "Суспільного". Так виглядає притулок із вулиці

Скільки місць надає притулок

Загалом центр може безкоштовно прийняти на проживання 30 людей. Саме стільки ліжко-місць тут передбачено. Це дві окремі кімнати: на 20 місць – для чоловіків, і на 10 – для жінок.

На сьогодні вони заповнені, каже Наталя Микита:

Зараз у нас всі три кімнати заповнені: чоловіча, жіноча і платна.

 

Є ще кімната обігріву, де станом на сьогоднішній ранок було 10 осіб. Загалом у нас там до 30 сидячих місць, а якщо там ночують, то це максимум 16-17 людей.

У жіночій кімнаті є 10 ліжко-місць. У чоловічій - 20

«Постійні» клієнти притулку

У центрі кажуть, що зазвичай зміна людей протягом року – десь на рівні 50%. Тобто, лише близько половини безхатьків – такі собі «постійні клієнти». Але тут діє принцип: одні йдуть, інші приходять.

Частину безхатьків селять в інтернатні установи (якщо людина має певні покази для цього, в такому випадку їй допомагають з документами), когось – просто виганяють за жорсткі порушення правил. Це стосується насамперед розпивання алкоголю. Звільняється місце і якщо хтось помирає. За минулий рік таких випадків у притулку було 4.

Послуги, які надає притулок на Жоліо-Кюрі

Обігрів. Будь-хто може прийти, аби просто зігрітися, коли на вулиці надто холодно. Кімната обігріву працює цілодобово, як і сам притулок.

Щодня о 9:30 там годують гарячим (суп чи борщ, хліб, чай тощо).

[media=214074][media=214077]

Виїзне харчування: двічі на тиждень (у Пн і Пт) працівники притулку роздають гарячі обіди за кінопалацом «Україна», що в центрі міста (о 14:00).

Нічліжка. Тут діють свої правила: до 10-ї ранку людина повинна поснідати, зібрати свої речі і піти (наприклад, на пошуки роботи чи по інших своїх справах). Перебувати у притулку цілодобово можна лише за умови платного проживання. При цьому на ночівлю повернутися треба о 17-ій годині.

Тут можна переночувати і сходити в душ. Також людям видають одяг (за потреби) і засоби особистої гігієни (рушник, постіль, мило та інше).

Спальна кімната з одно- та двоярусними ліжками

Платне проживання. У цьому випадку безкоштовного харчування не передбачено - це окрема послуга. Зате у кімнаті можна перебувати цілодобово. Крім того, у ній трохи більше побутових зручностей: пральна машина, чайник, мікрохвильовка. Так само є гаряча вода і санвузол.

Утім, щоб отримувати цю послугу, людина повинна мати офіційний дохід. Це пенсія чи інші офіційні виплати.

Вартість проживання у платній кімнаті встановлює не притулок, а Міністерство соціальної політики. Там розробили спеціальну формулу, за якою для різних категорій громадян і визначається ціна на місяць проживання, пояснює Наталя Микита.

У платній кімнаті, окрім санвузла і гарячої води, є ще й пральна машина

Так, для людей з інвалідністю «зняти кімнату» буде трохи дешевше, ніж для працездатних осіб або пенсіонерів.

 

Якщо у 2020 році – при «мінімалці» у 5 тис. грн – для перших вартість становила трохи більше ніж 400 грн/міс, то для других - близько 600 грн/міс.

А от цього року вартість суттєво зміниться – за попередніми підрахунками, йтиметься вже про 1300 грн за той же місяць проживання у закладі.

Як потрапити у притулок

Їдальня

Звернутися у притулок може будь-хто.

Коли приходить нова людина, спершу сторож вимірює їй температуру і лише тоді веде її до соціальних працівників. Опісля безхатьку створюють облікову картку і заводять на нього справу, до якої прикріплюють посвідчення про взяття на облік як бездомної особи.

Працівники Центру розпитують у людини, які в неї є документи. Якщо раптом немає паспорта чи інших документів – записують особисті дані, роблячи примітку «записано з його слів».

Після цього у центрі починають розбиратися із потребою того чи іншого бездомного. Це може бути отримання прописки, оформлення певних виплат (як от пенсія або підтвердження інвалідності), необхідність переодягнутися, нічліг, їжа тощо. Ситуації трапляються різні, наголошує Наталя Микита.

Для підопічних у центрі - також Новий рік. Працівники прикрасили весь заклад

Якщо людина хоче проживати у кімнаті, а не просто прийшла одноразово відігрітися, вона має обов’язково пройти медичний огляд. Зокрема, перевіряють нових постояльців на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та інші заразні хвороби. Доки немає результатів, людина перебуває в спеціальному ізоляторі.

Також працівники притулку завжди повідомляють правоохоронцям про появу нової людини – раптом хтось її шукає.

У всіх випадках соціальні працівники намагаються максимально допомогти безхатькам, або прилаштувати їх в інтернат чи повернути в сім’ю, якщо це можливо.  

«Стало важче»…

Після закриття притулку, який організував пастор церкви «Відвага» Сано Гукасян, місць тепер постійно бракує. Нагадаємо, що виселили бездомних із підвалу на вул. Кавказькій у липні торік. Нового місця для «Відваги» у Рівному так і не знайшли.

Раніше центр надання соціальних послуг постійно працював «пліч-о-пліч» із «Відвагою», каже Наталія Микита:

Ми з ними дуже тісно співпрацювали. Ми їм давали направлення на медичний огляд, всі їхні люди стояли у нас на обліку. Якщо не вистачало місць, ми відразу до них зверталися…

 

Буває, що при нестачі місць направляємо на вул. Будівельників, якщо там є місця (обласний центр соціально-психологічної допомоги – ред.). Ми пропонуємо різні варіанти, але після закриття «Відваги» на Кавказькій стало важче.

 

Ми в першу чергу зараз пропонуємо обігрів, максимум – ізолятор. Можемо в окремих випадках поселити на якийсь час у платну кімнату, якщо бачимо, наприклад, що людина не з вулиці прийшла. Різні ситуації бувають, - підсумовує пані Наталя.

Іще одне святкове дерево, встановлене для людей, яким зараз дуже нелегко...

Нагадаємо, що до нового приміщення соціальний центр переїхав у грудні 2018-го. У старих приміщеннях, де раніше були склади, провели реконструкцію, зробили сучасний ремонт і створили хороші умови для людей, які потрапили у складні життєві обставини.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень