$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+8° Київ +3° Варшава +16° Вашингтон

Арестович заявив, що Росія і Україна можуть примиритися за один день

Олег Бесараб 19 Січня 2021 22:55
Арестович заявив, що Росія і Україна можуть примиритися за один день

Росія і Україна можуть «примиритися за один день», якщо на це буде воля президента РФ Володимира Путіна.

Про це заявив в ефірі телеканалу «Україна 24» радник голови Офісу президента Єрмака, спікер української делегації в Тристоронньої контактній групі Олексій Арестович.

«Я чітко розумію, що примиритися ми можемо за один день, якщо це вирішить одна людина в світі - президент Російської Федерації Володимир Путін. Ключ від вирішення конфлікту у нього в руках. Росія здатна нескінченно підтримувати війну на Донбасі, це для неї небагато коштує. Але з іншого боку, і Путін не молодіє, і санкції підтискають, і є тиск Європи. Зараз, я сподіваюся, з'явиться тиск нової адміністрації Сполучених Штатів, що може стати кроком до позитивних зрушень», - вказав Арестович.

Також він розповів про хід переговорів в ТКГ, розділивши їх на дві умовні частини: стратегічну (контроль над кордоном, поправки до Конституції, які вимагає РФ), і тактичну (збереження режиму припинення вогню, обмін полоненими, відкриття КПВВ). За його словами, з тактичної точки зору Україна «дуже повільно, але просувається», в стратегічній частині все набагато гірше.

«Я не бачу бажання Росії йти на компроміс. Єдиним позитивним знаком є ​​те, що вони не виходять з «нормандського формату». Вони є в «нормандському форматі» на рівні політичних радників глав держав і в рамках ТКГ... Я бачу можливість займатися тактикою і шукати можливості для вирішення стратегічних питань, тобто загального примирення», - сказав Арестович.

Російська сторона на переговорах в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях прагне політичних гарантій, а це, на їхню думку, – зміни до Конституції України, розповів Олексій Арестович.

Нагадаємо, у жовтні військовий і політичний експерт Олексій Арестович був призначений спікером української делегації ТГК по Донбасу. Він буде присутній на кожному засіданні групи і проводити спілкування з журналістами та ЗМІ.