У вівторок, 19 січня, стало відомо про те, що народні депутати планують знову змінити формулу нарахування податку на нерухомість. Однак виникає питання, оскільки великих проблем у його стягуванні немає.

Згідно з новим законопроектом, власники нерухомості платитимуть більші суми. Зараз власники квартир, загальна площа яких перевищує 60 кв.м, або житлових будинків площею понад 120 кв. м зобов'язуються платити податок на нерухомість.

Якщо власник має різні типи нерухомості, зокрема частки, які сукупно перевищують 180 кв. м, то він також повинен платити цей податок. Його стягненням займається Державна фіскальна служба та її регіональні податкові філії.

Податок на нерухомість, кадр з відео
Податок на нерухомість, кадр з відео

Ставки оподаткування встановлюють за рішеннями сільських, селищних та міських рад на кожен квадратний метр, що перевищує встановлену законодавством неоподатковувану норму. Тобто, якщо ви маєте у власності квартиру площею 70 кв. м, то повинні сплатити лише за зайві 10 кв. м.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Варто уточнити, що середній розмір цього податку становить 1,5% розміру мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр понад норму. Щорічно мінімальна зарплата в Україні зростає, тому суми податку на нерухомість різні.

Нерухомість, фото: youtube
Нерухомість, фото: youtube

Наприклад, минулого року треба було сплатити за 2019-й і орієнтуватися на мінімальну заробітну плату 4723 гривень. Враховуючи податок 1,5% це становило 70,8 гривні за квадратний метр. Якщо квартири деяких українців не особливо перевищують норми або зовсім не перевищують їх, то звичайних людей це фактично обходило стороною.

Нагадаємо, урізання VIP-установ, мільярди на субсидії і конопельний "бум" – що готує Верховна Рада.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Мінсоцполітики пояснили, як і коли працюватимуть накопичувальні пенсії.

Також портал Знай.uа писав, що у податковій "обнулили" борги українцям: хто потрапив під списання.