Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

США офіційно назвали репресії проти уйгурів та інших етнічних і релігійних меншин у Китаї геноцидом

Державний секретар США Майк Помпео назвав репресії китайської влади проти уйгурських мусульман і членів інших етнічних та релігійних меншин у північно—західному районі Сіньцзян геноцидом.

Його заяву опублікували на офіційному сайті Держдепу 19 січня.

«Я вважаю, що цей геноцид триває, і ми є свідками систематичних спроб знищення уйгурів з боку китайської партійної держави», — заявив Помпео у свій останній день в адміністрації Дональда Трампа.

Він наголосив, що щонайменше з березня 2017 року китайська влада різко активізувала свою багаторічну кампанію репресій проти уйгурських мусульман і членів інших етнічних та релігійних меншин, зокрема етнічних казахів та етнічних киргизів.

Державний департамент США раніше припускав, що загалом до двох мільйонів уйгурів, а також членів інших груп мусульманської меншини, затримали в Китаї та помістили у спеціальні табори.

Як пише BBC, хоч така заява є тиском на Китай, вона не передбачає автоматичного запровадження нових санкцій.

Нова адміністрація

Водночас 19 січня обраного Джо Байденом держсекретаря Ентоні Блінкена запитали, чи погоджується він із заявою Помпео, на що той відповів: «Я дотримуюся такої ж думки».

Команда Байдена і раніше заявляла, що уйгури піддалися «невимовним утискам... з боку авторитарного уряду Китаю».

Що відомо про утиски уйгурів у Китаї?

Уйгури — це мусульманське населення тюркського походження, яке проживає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. З 22 мільйонів тамтешнього населення понад 8 мільйонів становлять уйгури.

За різними оцінками, у так званих таборах перевиховання перебуває від 1,5 до 3 мільйонів уйгурів. За  даними  групи Etnam, яка виступає за право уйгурів на незалежність, у Сіньцзяні таких таборів може бути понад 460.

Перший офіційний документ про «боротьбу з екстремізмом» у Сіньцзяні  було оприлюднено  в листопаді 2018 року. У ньому йшлося про існування «таборів перевиховання» для уйгурів — корінного народу цього району КНР. Дії влади Китаю щодо уйгурів неодноразово піддавалися критиці з боку міжнародних організацій та країн Заходу.

У липні 2019 року влада Китаю  заявила, що звільнила 90% уйгурів, які перебували у виправних таборах. Натомість сім’ї затриманих стверджують, що це неправда.