Навіщо нам потрібен вітамін К2 і де його знайти

K2 – це вітамін, про який більшість людей ніколи не чули, однак для організму він дуже важливий. Він допомагає транспортувати та розподіляти кальцій по всьому тілу, допомагаючи запобігти остеопорозу та поліпшити здоров’я кісток. Нестача вітаміну К2 може підвищити ризик розвитку гіпертонії, діабету, остеопорозу та серцево-судинних ускладнень, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Від прийому добавок користі мало, ви повинні отримувати оптимальну кількість вітаміну К2 з раціону. Дослідження, проведені голландськими вченими, показують, що вітамін К2 може зіграти значну роль у сповільненні фізичного спаду у людей похилого віку.

Спостереження тривали 13 років. Це вперше вивчався можливий зв’язок між вітаміном К2 та фізичною слабкістю людей похилого віку. В цьому дослідженні взяли участь 644 людини, старші за 55 років. За його результатами, низький рівень вітаміну К у плазмі крові корелює з більшим ризиком втрати фізичної сили.

Слабкість пов’язана з різними несприятливими наслідками для здоров’я, такими як падіння, інвалідність, госпіталізація та смерть.

Тому автори наголошують на важливості адекватного споживання вітаміну К. Цього можна досягти, якщо включити в раціон зелені листові овочі та кисломолочні продукти.

У попередніх дослідженнях низький рівень вітаміну К пов’язували з меншою силою рук, меншим об’ємом литок і  з нижчим показником функціональної ефективності у жінок.

Більше того, низький рівень вітаміну К підвищує ризик гіпертонії, діабету 2 типу та ряду хронічних захворювань.

Дієтолог Поліна Кокс зазначила, що вітамін К2 можна одержати з продуктів тваринного походження, як субпродукти, сир, масло та яєчні жовтки. Також ви можете отримати цю поживну речовину з соєвих продуктів.

Вітамін К2 працює в організмі спільно з вітаміном D. Вітамін D покращує засвоєння кальцію, вітамін К2 транспортує його по організму. Вітамін К2 надзвичайно важливий для профілактики остеопорозу та для побудови міцних кісток та зубів. Також він допомагає вивести надлишок кальцію з артерій, тканин молочних залоз і органів.

Поділись


Новини партнерів