Клони Шевченка на Франківщині: двоє тезків екснардепа подали документи до ЦВК (Оновлено)

Фото: Клони Шевченка на Франківщині: двоє тезків екснардепа подали документи до ЦВК (Оновлено)

25 лютого, в останній день подачі документів кандидатами до Верховної Ради України, на проміжних виборах по 87-му округу подали документи двоє Олександрів Шевченків. Про це Руху ЧЕСНО повідомили у Центральній виборчій комісії. На сайті НАЗК вже є декларації цих потенційних кандидатів. Але на сайті ЦВК ці прізвища ще не відображені. У виборчої комісії є п’ять днів з моменту завершення реєстрації, щоб розглянути заяви кандидатів.

Один із потенційних кандидатів — повний тезко зареєстрованого ще 9 лютого кандидата від партії “За майбутнє”, колишнього народного депутата Олександра Шевченка.

Обидва Олександри є мешканцями Києва та Київської області та не вказали у своїх деклараціях належних доходів чи заощаджень, що дозволили б їм оплатити заставу у 60 тис. гривень. Також, ймовірно, клони могли бути членами виборчих комісій від різних політсил на виборах 2019 року.

Рух ЧЕСНО підготував аналіз кандидатів у народні депутати і продовжує моніторинг виборчої кампанії на Франківщині.

25 лютого, в останній день реєстрації кандидатів у депутати ВРУ, на проміжних виборах на Франківщині (87-й округ) документи до ЦВК подали два кандидати з однаковими іменами та прізвищами — Олександр Леонідович Шевченко та Олександр Петрович Шевченко. Що цікаво, обидва з Києва та Київщини. Клонів, як правило, подають в останні дні перед завершенням реєстрації.

Наразі є зареєстрований кандидат від партії “За майбутнє” Олександр Шевченко — місцевий прикарпатський політик, екснардеп та чинний депутат Івано-Франківської обласної ради.

Перевибори по цьому округу на Івано-Франківщині відбудуться 28 березня у зв’язку з тим, що склав свої повноваження народний депутат 9-го скликання Зіновій Андрійович (“Слуга народу”), якого обрали у парламент 2019 року. На місцевих виборах 2020 року він став мером Надвірної.

Що відомо про потенційних кандидатів

Олександр Леонідович Шевченко народився у 1974 році. Проживає в селі Дзвінкове Фастівського району на Київщині та наразі тимчасово не працює. Згідно з декларацією, яку він подав при реєстрації до ЦВК 24 лютого — він має у співвласності квартиру у столиці, а його дохід за 2020 рік склав трохи більше 30 тис. гривень — потенційний кандидат отримував допомогу по безробіттю. На заставу потрібно 60 тис. гривень.

Попри те, що Олександр Шевченко вказав у декларації лише допомогу по безробіттю, він є співзасновником благодійного фонду “Маестро”.

Зауважимо, що громадянин Олександр Леонідович Шевченко (повний тезко) під час парламентських виборів 2019 року був заступником голови окружної виборчої комісії в одномандатному виборчому окрузі (№ 223), що в Києві. Суб’єктом подання члена ОВК тоді виступила партія “Об’єднання “Самопоміч”. Квартира, як стало відомо з декларації, знаходиться саме в Києві. На жаль, інформація про рік народження члена ТВК, який би дав можливість точно ідентифікувати, чи це та сама людина, яка подала документи як кандидат на 87-й округ, на сайті ЦВК відсутня.

Але важливим кроком для ідентифікації клонів на виборах стало те, що за зверненням Руху ЧЕСНО сайт ЦВК у 2019 році почав оприлюднювати фотографії кандидатів у народні депутати. Отже, найближчим часом фото Шевченків з’являться на сайті.

Олександр Петрович Шевченко народився у 1969 році в Києві. Там і проживає наразі. При подачі документів до ЦВК він вказав, що працює електрозварником у ТОВ “ЮНІБІЛД”, проте в декларації, яку він подав 24 лютого, не вказав жодного доходу у 2020 році. В тій же декларації Шевченко вказав, що є власником квартири у Києві, автомобіля ВАЗ 21104 та зберігає готівкою 20 тис. гривень.

Повний тезко Олександра Петровича Шевченка був зареєстрований у 2019 році членом окружної виборчої комісії у 149-му виборчому окрузі на Полтавщині. Суб’єктом подання тоді виступив кандидат у президенти України від ВО “Свобода” Руслан Кошулинський. 12 лютого 2021 року ЦВК зареєструвала Руслана Кошулинського кандидатом до ВРУ по 87-му виборчому округу.

Але тут варто зауважити, що за відсутності року народження членів ТВК на сайті ЦВК стовідсотково стверджувати, що це ті самі громадяни, не можна.

Після публікації “Свобода” надала документи, які підтверджують те, що Олександр Петрович Шевченко, який був членом ОВК у 149 окрузі та клон, якого зараз зарєестрували на 87 окузі - дві різні особи. У них різні роки народження (Додано).

Ми поцікавилися в екснардепа Олександра Шевченка, хто, на його думку, кому це може бути вигідно.

“З самого початку багато було різних людей, які не рекомендували балотуватися. Такі нюанси були, але все життя в політичний моїй кар’єрі такі пропозиції були, але і вирішив чітко, і для мене не має значення, хто за цим стоїть, головне, що це люди нечесні, несправедливі, і взагалі злочинні технології, тому що, якщо спотворюється волевиявлення людей, це є фактично фальсифікація виборів. Тому кожна така дія, коли є двійник — один Олександр Леонідович, а другий Шевченко Олександр Петрович, це технологія, і нехай це буде на розсуд Бога, і хай Бог буде їм кожному суддею”, - каже депутат облради, який хоче стати народним депутатом.

На питання, чи може назвати конкретні імена і партії, Шевченко відповів:

“Я не хочу нічого говорити і не люблю плакатись в тряпочку, я стараюсь просто боротись, незважаючи ні на що. Ви бачили мою кампанію — я жодного разу нікого не згадав будь-яким негативним словом, і я вважаю, що треба базувати політику на тому, що ти конкретно зробив і зробиш, а не на тому, що інші не зробили. Тому не хочу говорити ні про кого поганого. Я до всіх з повагою відношусь, як християнин — з любов’ю. Кожен вирішує сам, що він має робити”.

Для чого реєструють кандидатів-клонів

Логіка цієї виборчої технології дуже проста — виборець може помилитись, ставлячи відмітку у бюлетені, та проголосувати за зовсім іншого кандидата. Технологію кандидатів-клонів, зазвичай використовують проти кандидатів, що можуть потенційно виграти виборами та є лідерами за соціологічними опитуваннями.

Метод реєстрації кандидатів-клонів на виборчих округах в Україні застосовують дуже часто. Ця технологія використовувалася на всіх рівнях виборів — президентських, парламентських, місцевих.

Читати також: Клони, куратори і довірені особи — техперсонал президентських виборів

Так, в останніх президентських виборах брав участь народний депутат 8-го скликання Юрій Тимошенко. Він не вів кампанію і не агітував за себе — бідкався, що не має ресурсів. Як результат, отримав 0,6% голосів. Юлії Тимошенко для того, щоб вийти в другий тур із Володимиром Зеленським і обігнати Петра Порошенка, забракло десь 2% голосів. Тому роль клонів не варто недооцінювати. Якщо говорити про вибори народних депутатів, то клони можуть отримати в окрузі значно вищі результати. Так, на Київщині на одному з округів клон взяв близько 6% голосів.

На останній місцевих виборах в Ужгороді було зареєстровано три кандидати з прізвищем Андріїв, і лише один із них Богдан Андріїв —  чинний міський голова, що, згідно з соціологічними даними, мав високі рейтинги.

Зазвичай на мажоритарні округи кандидати-клони потрапляють із зовсім інших міст, а інформації про них майже немає. Вони взагалі не ведуть передвиборчої кампанії та не з’являються в округах. Важливим моментом є також і те, що кандидати в нардепи на перевиборах  по 87-му окрузі повинні при реєстрації сплатити заставу — її сума складає 60 тис. гривень. Обидва кандидати з прізвищем Шевченко, що потенційно можуть бути зареєстровані, також подали декларації, де видно, що ні заощаджень, ні доходів для оплати такої застави у них немає.

25 лютого соціологічна група “Рейтинг” опублікувала результати дослідження політичних настроїв виборців у 87-му окрузі. Згідно з дослідженням, лідерами серед опитаних виборців є Олександр Шевченко, висунутий партією “За майбутнє” — 42,8%, Руслан Кошулинський від ВО “Свобода” — 21,4%, та Василь Вірастюк, якого висунула партія “Слуга народу”, — 15,8%.

Під час парламентських виборів Рух ЧЕСНО дослідив клоноферми Київщини. Крім відтягування голосів, можливі варіанти, коли клони просять кошти у реального кандидата, аби  заробити. Тоді клони знімаються з виборів. Загалом на парламентській кампанії 2019 року знялося з виборів 28 клонів.

Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал “ЧЕСНО”.

Приєднуйтесь до нашої сторінки у Facebook!

Читайте також:

Вибори нардепа на Франківщині — хто вже працює у 87-му окрузі

У Івано-Франківській області партії офіційно витратили на вибори 14 мільйонів гривень

Як змінився склад Івано-Франківської міської ради у новому скликанні

Проміжні фінзвіти: скільки витратили на вибори політики у Франківську

На рекламу мера Франківська з бюджету витратили 38 млн грн


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]