$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+10° Київ +17° Варшава +4° Вашингтон

Німецький дипломат озвучив три сценарії для «Північного потоку-2»

Ілона Завальнюк 28 Лютого 2021 15:54
Німецький дипломат озвучив три сценарії для «Північного потоку-2»

Глава Мюнхенської конференції з  безпеки, екс-посол Німеччини у США і Британії Вольфганг Ішингер заявив, що Німеччині нерозсудливо зупиняти будівництво «Північного потоку-2», оскільки це спричинить масові позови з вимогами компенсацій. Введення мораторію на проект до зміни влади у РФ теж нічого не дасть, вважає експерт.

«В якості альтернативи часто пропонують мораторій. Але що він принесе? Якщо ми пов’яжемо зняття мораторію зі змінами в російській політиці, то ми опинимося в тій же пастці, яка завжди з’являється в результаті таких червоних ліній», - пише Вольфганг Ішингер у статті для  Der Spiegel.

Натомість німецький дипломат пропонує три альтернативних сценарії для російського газопроводу:

  • Внести до проекту «Північного потоку-2» механізм екстреної зупинки газопроводу

  • Запропонувати ЄС і США підписати договір для переходу до поновлюваних джерел енергії у якнайшвидші строки

  • Посилити тиск на «Газпром» та РФ, аби змусити Кремль дотримуватись безпекових умов проекту, паралельно Європа має надавати допомогу Україні


«У будь-якому випадку Берліну потрібно тісно працювати з партнерами в Європейському союзі, з Україною і Вашингтоном», - підсумував він.

Зазначимо, що міністр з питань охорони навколишнього середовища Німеччини Свен Шульце заявила, що ФРН не може відмовитися від підтримки будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», оскільки ризикує отримати  численні позови про відшкодування шкоди.

Наразі у Німеччині вивчають відразу кілька варіантів по завершенню будівництва газопроводу «Північний потік-2». Серед них обхід санкцій США і повна заморозка проекту. Адміністрація президента США пригрозила вводити нові санкції в разі спроб відновлення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Під загрозою санкцій США з російського проекту «Північний потік-2» добровільно вийшли понад 15 організацій.