Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Вистава Dakh Daughters, українська Антарктида та панк від школярів: свіжі релізи та події в українській музиці

KALUSH нарешті релізнув свій дебютний альбом, українські полярники взяли участь у створенні кліпу, а «Бумбокс» випустили першу пісню з 2019 року. Про все це та більше — у нашій добірці найсвіжіших музичних релізів українських артистів.

Курган — «Квартовий суржик»

Учасник гурту «Курган&Agregat» випустив свій другий сольний альбом. У ньому Євгеній Володченко, він же Жека, знову зумів поєднати свою фірмову філософську лірику, виражену через суржик, з ретровейв-бітами й видати глибоку та цікаву музику. «Квартовий суржик» — це тужлива розмова на вічні питання.

А нещодавно Курган виступив у Національній бібліотеці імені Вернадського. Про це ми писали тут:

YUKO розпалися, DakhaBrakha в онлайні та Latexfauna повертається: свіжі релізи та події в українській музиці

« Бумбокс» — «Жаль»

Перша нова пісня гурту з 2019 року. Старе добре звучання «Бумбоксу» часів Family Business, у якому переважає гітара, диджеїнг і вокал Андрія Хливнюка.

Нова пісня — це балада про любов. Вона стала першою повноцінною роботою гітариста гурту Дмитра Куваліна як автора музики. Пісня складена з двох віршів Хливнюка — «Жаль», який той написав приблизно два роки тому, та «Ехать к тебе».

Кліп зняв український режисер Стас Гуренко.

Dakh Daughters — Make Up

Третій студійний альбом театрально-музикального гурту Dakh Daughters. Усі пісні — це музика до однойменної вистави Make Up режисера Влада Троїцького, засновника київського незалежного театру «Дах».

Пісні у виставі лунають між історіями, перетворюючись у їхнє продовження. Але й без театральної сцени музика живе своїм життям. Загалом це 11 треків, які знайомлять нас із більш ліричними Dakh Daughters. Наприклад, трек «Немає часу» розповідає історію бабусі однієї з учасниць, а в пісні Shkoda/Ne Shkoda власну лірику дівчата поєднали з віршем Ліни Костенко.

Postman — «Антарктида»

Нова пісня фронтмену гурту 5 Vymir Костянтина Почтаря. Його проєкт Postman — це акустичний фольк під гітару. Нову пісню «Антарктида» він присвятив 25-річчю української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Кліп на неї зняли спільно з Національним антарктичним науковим центром. Його змонтували з відео, які зняли українські полярники під час своїх експедицій.

рома майк — «Вічно молодий»

Учасник гурту «Ешелон» випустив новий трек про нав’язані суспільні стереотипи. Рома майк каже, що у відео, яке доповнює трек, кожен зможе впізнати себе на різних етапах дорослішання.

«Вічно молодий» — другий цьогоріч трек репера. А от у жовтні він обіцяє випустити повноцінний новий альбом.

KALUSH — HOTIN

Довгоочікуваний дебютний альбом від уже добревідомого реп-гурту KALUSH. До нього увійшли 14 нових та старих треків. Назва альбому походить від рідного району фронтмена гурту Псючого Сина у Калуші.

Загадом реліз — це качові біти та нескладні тексти про любов, дружбу, природу й зраду, які, однак, важко зрозуміти через фірмове читання Псючого Сина. Альбом не має єдиної концепції та вмістив у собі доволі різнопланові треки: від лірики в «Зорі» до агресії в «Порятуй».

Вийшов альбом на лейблі реперки Alyona Alyona та продюсера Івана Клименка Enko. Саме KALUSH стали першими його резидентами.

Лайви для проєкту ZMOVA 

У лютому проєкт ZMOVA від культурної агенції kontrabass promo та «Українського культурного фонду» продовжив записувати лайви з українськими артистами на культурних локаціях Києва, що потребують допомоги.

Цього разу електронне тріо Ragapop виступило в Національній кінематеці України. Музиканти зіграли три пісні, які ввійшли в їхній перший мініальбом, і нову пісню Totally Out Of Control.

Гурт грає брудну й потужну електроніку з агресивним вокалом, яка змушує почуватися некомфортно, але водночас приковує увагу.

Другий лайв — від уманського рок-гурту The Unsleeping, який у 2019 році представляв Україну на фестивалі Sziget в Угорщині. Музиканти зіграли в парадній залі садиби графині Уварової початку XX століття.

Хлопці нині мають у своєму багажі два англомовні мініальбоми, а у 2019 році презентували першу українськомовну пісню Ptaha Fred. Із неї, власне, гурт і розпочинає свій лайв.

Bejenec — EP Ivan Vasyliev

Проєкт електронного музиканта Данила Сенічкіна випустив новий мініальбом на своєму новоствореному лейблі & the refugees.

Ivan Vasyliev — це дві пісні, однією з яких (Lipky) Данило дебютував як вокаліст і освідчився в коханні Києву. Інший трек «Вновь и Вновь» — колаборація Bejenec і гурту «Увула».

Данило Сенічкін є резидентом «Культури Звуку» та System 108, його треки випускали на французькому лейблі Lumbago. Він відомий своїми виступами на фестивалі Brave! Factory.

Pereulok Pyatniskii — Inner Waves

Світлий та мелодичний построк у сольному проєкті музиканта Льомана Усманова. Він корінний кримчанин, який після анексії півострова був змушений покинути домівку.

Альбом Inner Waves — про переживання Льомана, ностальгію та спогади. Ідеальний саундтрек для зустрічі холодного світанку на березі моря.

Vnature — Jesuspunk (Cyberjesus) 2077

Молодий панк-гурт, який утворився на базі київської «Рок-школи», випустив нову пісню. У складі гурту — підлітки, за яких узялись учасники українських команд Velikhan і Detach. Випускають їх на лейблі фронтмена Septa і The Nietzsche.

Vnature — це суміш нью-металу, панку та альтернативи. Надихаються хлопці, очевидно, System of a Down і Limp Bizkit.

А більше дізнатися про молодих панків можете у нашому інтерв’ю з ними в програмі «Альберт».

Space Spice Boy — Bonjour

Це нова пісня київського постпанк-проєкту, заснованого Дімою Лютим. Він каже, що з дитинства хотів записати пісню французькою мовою, і нарешті його мрія здійснилася. Текст Діма написав напідпитку з гугл-транслейтом, але вийшло чудово. Загалом артист описує свою музику як щось «на межі стилів pznk wave та cyber шансон».

Над відео на пісню Bonjour працював дует режисерки Каті Лемешинської та операторки Насті Рошук.