19:00 28.02.2021

Санду не має наміру відмовлятися від ідеї проведення в Молдові дострокових парламентських виборів

2 хв читати
Санду не має наміру відмовлятися від ідеї проведення в Молдові дострокових парламентських виборів

Президент Молдови Майя Санду заявила, що дострокові парламентські вибори і боротьба з пандемією COVID-19 залишаються пріоритетом для неї.

"Громадяни віддали свій голос (на президентських виборах - ІФ), і вимагають очищення країни від корупції, реформування юстиції. Це не подобається деяким групам, які мають свої інтереси і представлені в нинішньому парламенті", - сказала Санду в неділю на спільній прес-конференції з головою Європейської ради Шарлем Мішелем, який перебуває з одноденним візитом у Кишиневі.

Водночас вона зазначила, що "дострокові парламентські вибори також залишаються пріоритетом, разом із боротьбою проти пандемії COVID-19".

Вона запевнила голову Євроради, що "процеси реформ неминучі і необоротні, оскільки їх підтримують громадяни Молдови".

Зі свого боку, Мішель заявив про підтримку Санду з боку Євросоюзу. "Ми готові зміцнювати політичне співробітництво та економічну інтеграцію. Наша підтримка обумовлена принципом дотримання закону і демократичних стандартів. Ми підтримуємо ваші зусилля забезпечити незалежність судової системи і прокуратури, а також у боротьбі з корупцією і розслідуванні банківського шахрайства", - сказав він.

Мішель наголосив, що тих, хто не дотримується цих принципів, не повинно бути в молдавській політиці.

На минулому тижні Конституційний суд визнав, що в Молдові законно сформована парламентська більшість Партії соціалістів і партії "Шор", яке налічує 54 (зі 101) депутата парламенту. Згідно з рішенням КС, у цьому випадку президент зобов'язаний призначити кандидата на пост прем'єра, запропонованого парламентською більшістю. Суд закликав президента і парламентські фракції провести консультації, щоб подолати цю ситуацію, виходячи з положень законодавства.

Однак Санду заявила, що не має наміру висувати пропоновану кандидатуру на пост прем'єр-міністра, наполягаючи на дострокових парламентських виборах. Вона сказала, що, депутати, які не згодні з цим, мають право ініціювати процедуру імпічменту президента.

Згідно з Конституцією, депутати можуть ініціювати процедуру імпічменту президента. Для цього, за відсторонення президента має проголосувати конституційна більшість (67 із 101), після чого необхідно протягом 30 днів організувати всенародний референдум. Для прийняття рішення необхідно, щоб за відсторонення президента проголосували більше громадян, ніж за його обрання. На виборах 15 листопада 2020 року Санду отримала майже мільйон голосів виборців - найкращий результат за весь час проведення президентських і парламентських виборів у Молдові.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА