19:14 28.02.2021

У правлячій партії Вірменії угледіли в відмові президента звільнити главу Головного штабу підставу для імпічменту

2 хв читати
У правлячій партії Вірменії угледіли в відмові президента звільнити главу Головного штабу підставу для імпічменту

У правлячій партії Вірменії вважають, що є всі підстави для початку процесу імпічменту президента республіки Армена Саркісяна, який відмовився звільняти за пропозицією прем'єр-міністра Нікола Пашиняна начальника Головного штабу ЗС Оніка Гаспаряна.

"Відповідно до статті 139 Конституції Вірменії (укази і розпорядження президента республіки - ІФ), президент має право повертати проект указу з запереченнями органу, який виступив з пропозицією. На перший погляд, президент Армен Саркісян учора скористався своїми повноваженнями, повертаючи проект указу про звільнення начальника головного штабу прем'єр-міністру. Але це зовсім не так. Президент не може свавільно, коли забажає, повертати проекти", - написав на своїй сторінці в Facebook депутат правлячої фракції "Мій крок", член комісії з державних і правових питань Ваган Овакимян.

За його словами, саме в цій ситуації прем'єр відповідно до статті 155 Конституції (збройні сили) запропонував звільнити з посади начальника Головного штабу і "в цьому процесі немає антиконституційних елементів".

"Ми маємо справу з випадком свавільного виконання президентом своїх повноважень, що не дозволено. Таким чином, президент може завдати шкоди безпеці країни, ввести країну в нестабільність. Останнім часом дії Армена Саркісяна, здається, спрямовані на це. Таким чином, можна зафіксувати, що є всі підстави для початку процесу імпічменту президента Вірменії на підставі порушення ним статті 141 Конституції Вірменії (президент республіки може бути усунутий з посади за державну зраду, інший тяжкий злочин або грубе порушення Конституції)", - зазначив Овакимян.

Обстановка в Вірменії різко загострилася 25 лютого після того, як головний штаб збройних сил країни випустив заяву з вимогою відставки Пашиняна і уряду.

Ця заява прозвучала після того, як 24 лютого президент Вірменії Саркісян підписав указ про звільнення Тирана Хачатряна з посади першого заступника начальника Головного штабу ЗС Вірменії. Як повідомила прес-служба президента, указ про звільнення підписаний за пропозицією Пашиняна. Раніше Хачатрян поставив під сумнів заяви Пашиняна про те, що під час бойових дій у Нагірному Карабаху "ракети "Іскандер" не вибухнули або вибухнули лише на 10%".

Пашинян 25 лютого у відповідь на вимогу його відставки з боку Збройних сил Вірменії заявив про спробу військового перевороту в країні і подав президенту клопотання про звільнення Гаспаряна.

26 і 27 лютого відбулися зустрічі президента з начальником ГШ ЗС, представниками опозиції, парламентських і позапарламентських сил, за підсумками яких він прийняв рішення не підписувати указ про звільнення начальника ГШ ЗС і повернув документ до уряду із запереченнями.

У Єревані опозиція проводить мітинги з вимогою відставки Пашиняна. Черговий мітинг відбудеться 1 березня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА