MENU

Справи просто "злили": названа головна причина, чому з Арбузова і Табачника можуть зняти санкції

1116 9

Справи просто "злили": названа головна причина, чому з Арбузова і Табачника можуть зняти санкції

Євросоюз скасує санкції щодо ексвіцепрем'єр-міністра Сергія Арбузова та ексглави Міносвіти Дмитра Табачника, якщо ОГПУ і Мін'юст не нададуть докази причетності зазначених українських політиків до злочинних діянь.

Про це йдеться в матеріалі видання "Апостроф", інформує UAINFO.org.

За словами експертів, санкції щодо скандальних Арбузова і Табачника можуть зняти, оскільки влада України та керівництво силових відомств у 2014-2018 роках не забезпечили належного розслідування справ, пов'язаних зі злочинами, в яких фігурували Віктор Янукович, його "сім'я", а також політичні соратники.

Це стосується не тільки розслідування "справ Майдану", а й кримінальних проваджень, в яких фігурували факти привласнення бюджетних коштів, державних активів і зловживання службовим становищем.

Читайте також: Чому ЄС послаблює санкції проти найближчого оточення Януковича?

"Кримінальні справи, які вела прокуратура, до фіналу не довели, обвинувальних вироків українських судів європейці так і не дочекалися. І, відповідно, у них немає юридичних підстав для збереження санкцій. Це ж не перші санкції проти оточення Януковича, які можуть бути зняті. все це вказує на "ефективність" прокуратури, слідчих підрозділів і безпосередньо керівника ГПУ в особі Юрія Луценка. Це персональна відповідальність лежить на ньому і його попередників на посту, а також на Мін'юсті, який в європейських інстанціях не просуває продовження санкцій. Нинішнє керівництво країни з чистою совістю, тут можна говорити без іронії, має підстави валити на "папєрєдніков", адже налажали саме вони", - пояснив керівник Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик в спілкуванні з журналістами.

Він також додав, що влада України повинна була миттєво діяти, як Віктор Янукович зі своїми соратниками втекли з країни, але офіційний Київ не скористався шансом, в тому числі через корупційні мотиви.

Читайте також: Родини "завгоспа Януковича" й голови "Київміськбуду" забудовують Вільнюс, походження коштів невідоме – "Схеми"​​​​​​​

Кулик додав, що Брюсселю необхідні вироки судів і доказова база.

"Під кінець президентства Петра Порошенка ця тема була занедбана. Наскільки мені відомо, після реформування, яке пережила прокуратура, фахівці, що супроводжували зазначені кримінальні справи, пішли або були переведені на інші напрямки. Зусиль одного Мін'юсту тут недостатньо. Брюсселю потрібні вироки судів і доказова база; але суди затягуються, справи розвалюються, знімаються арешти з майна. Прокурорські просто "продавали квитки" фігурантам справ, які були пов'язані з топчиновниками часів Януковича і, таким чином, справи не доходили до суду", - резюмував аналітик.

Читайте також: Анна Маляр: Постмайданна влада не збиралась притягати представників злочинного режиму Януковича до кримінальної відповідальності, тому що були домовленості​​​​​​​

Адвокат і керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко зазначив, що відразу після зміни влади в Україні стало ясно, що санкції щодо таких одіозних персон, як Сергій Арбузов і Дмитро Табачник будуть зняті, а відповідальність за це лежить на кожному генеральному прокурорі.

"Історія тягнеться з 2014 року. Ще тоді була рекомендація двох парламентських комітетів об'єднати матеріали проти Віктора Януковича і його соратників в одну велику кримінальну справу через узурпацію влади. Генеральна прокуратура не виконала рекомендації, справи розслідувалися неналежним чином, не виключено, що справи "продавалися". І вже тоді було зрозуміло, що санкції ЄС проти Арбузова, Табачника і їх соратників так чи інакше знімуть. Відповідальність лежить на кожному генеральному прокурорі, але ключові рішення приймалися керівництвом країни. Команда Петра Олексійовича (тодішнього президента Порошенко - Ред.) просто ці справи злила", - пояснив він в спілкуванні з журналістами.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини