Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Нова форма протесту: фанати білоруських футбольних клубів бойкотують матчі через ситуацію в країні

Фанати футбольних клубів у Білорусі масово оголошують про бойкот матчів своїх команд через політичну ситуацію в країні.

Про це пише TUT.BY.

Зазначається, що станом на 28 лютого до бойкоту приєдналися вже понад 10 фанатських організацій.

Відмовляються відвідувати поєдинки фанати БАТЕ, «Шахтаря», брестського «Динамо», «Слуцька», «Вітебська», «Молодечного», «Німану», жодінського «Торпедо-БелАЗ» і столичних «Мінська» й «Торпедо». Імовірно, цей список буде поповнюватися.

Причиною бойкоту фанати називають «політичну ситуацію в країні».

«Бойкот триває, панове фанати. Поки не стабілізується політична ситуація в країні. Не буде домашнього сектора, так само як виїзного! З повагою, адміністрація групи!», — ідеться в заяві фанатів.

Вони зазначають, що ходити на матчі «буде блюзнірством щодо репресованих за останні пів року» активістів.

«Наші думки із загиблими й постраждалими за свою позицію членами громадянського суспільства та їхніми сім'ями», — написали фанати брестського «Динамо».

Яка ситуація в Білорусі?

Із серпня 2020 року в країні відбуваються масові протести через оголошені результати президентських виборів. За даними ЦВК, перемогу з великим відривом здобув Олександр Лукашенко. Однак протестувальники не визнають цих результатів і вимагають визнати опозиціонерку Світлану Тіхановську легітимною президенткою Білорусі.

Попри масові мітинги та акції по всій країні, 23 вересня Лукашенко «по-тихому»  провів  інавгурацію та знову зайняв пост президента. А протестувальників силовики жорстко розганяють, затримують і загалом переслідують, зокрема й кримінальними справами. Низка країн Євросоюзу, а також Велика Британія, США, Канада не визнали легітимність Лукашенка, ввели санкції проти білоруської влади та закликали до нових виборів.

Україна також  не визнала  легітимності Лукашенка та на державному рівні припинила всі контакти з Білоруссю через політичну кризу в країні. Міністерство закордонних справ України також заявило, що офіційно не називатиме Лукашенка президентом Білорусі.