$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+14° Київ +9° Варшава +13° Вашингтон

У Міноборони повідомили, скільки російських снайперів працюють на Донбасі

UA.NEWS 28 Лютого 2021 22:02
У Міноборони повідомили, скільки російських снайперів працюють на Донбасі

У Мінборони повідомили, що на окупованому Донбасі активно діють снайперські підрозділи Росії. Загальна чисельність ворожих снайперів становить 450 осіб, ще 50 постійно перебувають на підконтрольній Україні території.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України, пише «Радіо Свобода».

«За нашими даними, зараз штатна чисельність таких підрозділів становить близько 450 військовослужбовців-снайперів. Крім того, на територію України зараз дуже активно заходять снайперські групи озброєних сил Росії, ФСБ, інших силових структур. Це близько 50 чоловік, які постійно перебувають на нашій території, для того, щоб відпрацьовувати найбільш важливі завдання і, крім того, підвищувати свій бойовий досвід по застосуванню снайперського озброєння в сучасних конфліктах», - розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

В основному снайперська група заходить з території Росії на Донбас на короткий період часу, виконує поставлене завдання і тестує озброєння, додав він.

«Якщо заходять російські підрозділи, або це можуть бути навіть окремі групи зі складу першого-другого армійського корпусу, то вони вже використовують найбільш новітні гвинтівки - це великокаліберні гвинтівки, це гвинтівки, які випуску 2010-2012 років - ті, які як раз випробовуються в бойових умовах. Та ж снайперська гвинтівка Лобаєва, вона в п'яти модифікаціях. Крім того, є й іноземні зразки - це більш такі далекобійні зразки, які можуть вести вогонь від двох з половиною тисяч метрів і далі», - пояснив Скібіцький.

За даними української розвідки, бойовики терористичних угруповань «ДНР» і «ЛНР» використовують на озброєнні класичну гвинтівку Драгунова, а тренували бойовиків-снайперів з 2015 року активно на території Росії - зокрема, в Ростовській області і Краснодарському краї, на полігоні «Молькіно» . З 2016 підготовку снайперів здійснюють на території окупованого Донбасу.

«За даними військової розвідки, в грудні минулого року на території України, в окупованих районах були проведені збори снайперських підрозділів із залученням офіцерів збройних сил Росії, вони як інструктори прибули з території Ростовської області для проведення цих зборів, проведення окремих занять і контролю вже результатів підготовки снайперських підрозділів першого і другого армійського корпусів», - додав Скібіцький.

За минулу добу 27 лютого російсько-терористичні війська на Донбасі дев'ять разів порушили режим перемир'я, обстрілявши позиції українських захисників з мінометів, гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. У Луганського, де були мінометні обстріли, в результаті підриву на міні ПОМ-2 отримав осколкові поранення військовослужбовець ЗСУ.

26 лютого на Донбасі в результаті терористичних обстрілів і підриву постраждали 11 українських військових. Українська сторона запитує режим «тиші», але противник ігнорує.

На окупованій території Донбасу зафіксовано російську радіолокаційну станцію 51У6 «Каста-2Е1». Російські військові намагалися приховати її від ОБСЄ під українським прапором.