Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Шмигаль обіцяє, що до кінця 2021 року всі охочі зможуть отримати вакцину проти COVID-19

Українська влада домовилася про контракти на постачання понад 30 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу, переговори тривають. До кінця 2021 року всі охочі зможуть отримати вакцину.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, вакцинація всіх охочих — це «шлях повернення до звичного життя». Він нагадав, що цього тижня в Україні розпочалася кампанія з вакцинації населення проти COVID-19. Щеплення вакциною AstraZeneca/Oxford, що виготовляється на потужностях індійської компанії Serum Institute, зробили вже 3 141 людина.

Додає, що вакцинування відбувається згідно з національним планом, і першими вакцину отримали лікарі на передовій боротьби з коронавірусом. Також учора, 27 лютого, почали вакцинувати військових у Луганській області.

Старт вакцинації в Україні

У четвер, 25 лютого, в усіх областях України (окрім анексованого півострова Крим) розпочалася вакцинація препаратом CoviShield. Того ж дня МОЗ  зафіксувало  сім скарг на  «несприятливі події після імунізації»: одну з Чернігівської та шість — із Черкаської області. Проте головний санлікар України Віктор Ляшко заявив, що випадки не є серйозними.

За його словами, виробник вакцини попереджає про можливі побічні ефекти, а міністерство відстежуватиме їх вияв. Зокрема, на сайті МОЗ про вакцинацію зазначено, що може виникнути біль на місці щеплення, набряк, а також озноб, гарячка, головний біль і втомлюваність.

Чим вакцинують українців?

23 лютого до України  прибули  перші 500 тисяч доз вакцини проти коронавірусу CoviShield від виробника Serum Institute India. Її вже  зареєстрували.

Це препарат, розроблений Oxford/AstraZeneca, який виробляється на потужностях в Індії. Вакцину схвалили для екстреного використання. Фактично, CoviShield — це та сама «оксфордська» вакцина, яку для локального індійського ринку випускає SII.

Наразі триває третя фаза клінічних випробувань препарату CoviShield в Індії, Бразилії, Великій Британії, Південній Африці, Кенії та США. Водночас вакцину вже схвалили до екстреного використання в Індії.

Попередні результати третьої фази досліджень у Великій Британії, Бразилії та Південній Африці  опублікували  у грудні 2020 року у виданні Lancet. Вакцина показала ефективність 70,4%, згідно з даними 11 636 добровольців.